Στα ίχνη των χρωμάτων της Κύπρου


Διοργανωτής: Σίλβιο Ρουσμίκο

Με μια φωτογραφική μηχανή στο χέρι, από το νοτιοανατολικότερο άκρο της Κύπρου (και της Ευρώπης), στο βορειοδυτικότερο μέρος του νησιού.

Φωτογραφίζουμε: παραλίες, τα χρώματα της θάλασσας, τα βράχια και τις θαλασσινές σπηλιές, γραφικά ημιορεινά χωριά, κοιλάδες γεμάτες με βελανιδιές και αμυγδαλιές, μεσαιωνικά εξωκλήσια, μοναστήρια και ασκηταριά,τρεχούμενα νερά, καταπράσινα βουνά και ενετικά γιοφύρια.

Από το γαλανό της θάλασσας και των παραδοσιακών ψαρολίμανων, στο χρυσό των πλακόστρωτων χωριών και από το χρυσοπράσινο φύλλωμα της Κοιλάδας της Πιτσιλιάς στο βαθύ πράσινο του Δάσους της Πάφου, η διαδρομή είναι μια φωτογραφική εμπειρία του νησιού. Φυσικά το καλό φαγητό δεν λείπει από το πρόγραμμα αφού αποτελεί βασικό στοιχείο της εμπειρίας του νησιού.


Το χρυσό και το γαλάζιο

Με το χάραμα του ήλιου, στον Ποταμό Λιοπετρίου. Πρόκειται για μια στενή ελικοειδή λωρίδα, όπου ο ποταμός συναντά τη θάλασσα. Εκεί βρίσκεται ένα μικρό ψαρολίμανο , που προσφέρει ένα ειδυλλιακό τοπίο με  παραδοσιακό χαρακτήρα των Μεσογειακών ψαρολίμανων του περασμένου αιώνα. Σε αυτό το ήσυχο μέρος, η ηρεμία του νερού μέσα στο λιμάνι το καθιστά ιδανικό για εικόνες από χρυσές και γαλάζιες αντανακλάσεις που χτυπάνε τις πρώτες πρωινές ώρες στις βάρκες και τα ξύλινα υπόστεγα των ψαράδων.

FOTO1 SR 1

Μετά από μία ώρα στην Αγία Θέκλα, όπου γαλάζια και λευκά κύματα ξεσπούν πάνω σε χρυσωπά βράχια. Η ακτή αυτή είναι προστατευόμενη, για τη διατήρηση ενός σημαντικού είδους Γλάρου, του Greater Sand Plover (Charadrius leschenaultii). Σχεδόν πάνω στο κύμα, το εκκλησάκι της Αγίας Θέκλας και πολύ κοντά μια περιοχή, στην οποία πιστεύεται ότι υπήρχε αρχαίος συνοικισμός ή νεκροταφείο.

FOTO1 SR 2 FOTO1 SR 3

Αμέσως μετά στο Μουσείο «Θάλασσα» στην Αγία Νάπα. Εδώ η κάθε φωτογραφία απεικονίζει μια στιγμή στο χρόνο και μια αναδρομή στην σημασία της  θάλασσας στην Ιστορία του νησιού από την παλαιοντολογία μέχρι σήμερα. Ταυτόχρονα εξασφαλίζονται εμπνεύσεις για τις επόμενες μέρες.

FOTO1 SR 4
Επίσκεψη, στη συνέχεια, στο Μεσαιωνικό Μοναστήρι τις Αγίας Νάπας, ένα ενετικό κτίσμα του 15ου αιώνα με χρυσά πέτρινα μονοπάτια, όπου είναι έντονη η παρουσία του ανθρώπου ανά τους αιώνες.

FOTO1 SR 5

Επιστροφή στο ξενοδοχείο και αμέσως μετά, σε μια χρυσή αμμουδιά, στην Παραλία Κώννου, κολύμπι σε μια πεντακάθαρη θάλασσα.

Πρόκειται για μια από τις πιο γραφικές παραλίες του νησιού καλά προστατευμένη από ανέμους και σχεδόν χωρίς κύμα. Κολύμπι, θαλάσσια σπορ ή στη σκιά μιας ομπρέλας και στη συνέχεια σνακς και αναψυκτικά στο καφέ της παραλίας. Οι αεικίνητοι βέβαια μπορούν να περπατήσουν ένα μονοπάτι 2.5 περίπου χιλιομέτρων (περίπου 45 λεπτά), το οποίο οδηγεί στη λεγόμενη «Σπηλιά του Κύκλωπα» . Στη διαδρομή, πλούσια χλωρίδα προσφέρει μια μοναδική οπτική γωνία του θαλάσσιου τοπίου από ψηλά.

FOTO1 SR 6

Επιστροφή στο ξενοδοχείο για ξεκούραση, ντους κλπ.

Το απόγευμα στο Κάβο Γκρέκο, στο μονοπάτι Κάβος, για φωτογράφηση της πλούσιας χλωρίδας, επιβλητικών βράχων και της μοναδικής θέας. Το μήκος του μονοπατιού είναι 2,5 χλμ, δηλαδή περίπου 45 λεπτά.

Δύση του ήλιου στις Θαλασσινές σπηλιές Κάβο Γκρέκο. Εδώ το χρυσό φως  του ηλιοβασιλέματος χτυπά τα  βράχια . Με ένα μακρύ φακό στα σπήλαια που δίκαια παλιά ήταν γνωστά ως τα Παλάτια. Μοναδικά τοπία με χρυσό φως που θα απαθανατίσουν οι φωτογραφικές μηχανές τη δύση του ήλιου.


Προς το πράσινο

Αναχώρηση το πρωί για τα Λεύκαρα ένα από τα πιο ειδυλλιακά χωριά του νησιού: Πλακόστρωτα  δρομάκια, φωτογενείς προσόψεις των σπιτιών με «περήφανες» πόρτες, περιτριγυρισμένες από ανθισμένες γλάστρες, και τους κατοίκους του χωριού να στέκονται περήφανα γύρω από τις δαντελένιες τους δημιουργίες. Τα Λεύκαρα είναι γνωστά για την έντονη παράδοση που έχουν στο κέντημα, αφού σύμφωνα με την τοπική παράδοση οι γυναίκες του χωριού διδάχτηκαν την τέχνη των κεντημάτων πριν πολλούς αιώνες.

FOTO1 SR 8 FOTO1 SR 9

Μετάβαση στο γραφικό χωριό Αγρός. Στα δρομάκια του χωριού, παραδοσιακά καφενεία και γραφικά σπίτια.


Χρυσοπράσινο>

Νωρίς το πρωί περίπατος στο  Μονοπάτι της Φύσης Τεισιά της Μαδαρής (Κυκλικό) ένα μονοπάτι ιδιαίτερου φωτογραφικού ενδιαφέροντος. Εδώ τα απομεινάρια της γέννησης της οροσειράς του Τροόδους είναι αποτυπωμένα στις επιβλητικές προσόψεις των βράχων αυτών που δίκαια έχουν βαφτιστεί ως Τεισιά (δηλαδή τείχη). Από πλευράς θεαματικής φωτογραφίας τοπίου το μονοπάτι αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού είναι ένα από τα μοναδικά σημεία του νησιού, όπου διαπιστώνεται η υψομετρική διαφορά. Οι φωτογραφικές κάμερες μπορούν να απαθανατίσουν το ξεχωριστό χρυσοπράσινο δάσος βελανιδιών, που σπανίζει στην Κύπρο. Το μονοπάτι αυτό βρίσκεται σε ένα δάσος, που είναι προστατευόμενο για τη σημασία του για την κυπριακή χλωρίδα και πανίδα.

Στο καφενείο της Ανδρούλλας δύο κυρίες προσφέρουν ένα ωραίο πρόγευμα στους ορειβάτες και τους φωτογράφους της φύσης, για μια πραγματικά κυπριακή εμπειρία που λίγοι ξέρουν.

Ο Αγρός έχει φυτείες με πολλά τριαντάφυλλα και ένα εργοστάσιο παράγει ωραίο ροδόσταγμα.

Σε ένα άλλο εργοστάσιο παράγονται ωραία γλυκά από φρούτα.

Το απόγευμα σε ένα διάσημο μεσαιωνικό ξωκλήσι της Παναγίας του Άρακα στο χωριό Λαγουδερά, ένα ξεχωριστό χτίσμα του 12ου αιώνα που έχει κηρυχθεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO.

FOTO1 SR 14

Πέρασμα και από ένα μικρό χωριό, το Σαράντι, που έχει μόνο 57 κατοίκους. Δείπνο σε μια ταβερνούλα γνωστή μόνο στους ανθρώπους της περιοχής.


Σκαρφαλώνοντας προς το βαθύ πράσινο

Αναχώρηση από τον Αγρό και πέρασμα από την καρδιά της Κοιλάδας της Πιτσιλιάς, μιας από τις πιο καρπερές περιοχές της Κύπρου στολισμένη με αμυγδαλιές και κερασιές, προς την καρδιά του μεγαλύτερου Δάσους του νησιού, το Δάσος της Πάφου.

Άφιξη στις Πλάτρες, για τις οποίες ο νομπελίστας ποιητής Γιώργος Σεφέρης είπε: «τ’ αηδόνια δεν μ΄αφήνουνε να κοιμηθώ στις Πλάτρες». Ήταν ένα διάσημο θέρετρο όταν η Κύπρος ήταν αποικία των Βρετανών. Ένας καφές στην αυλή του ξενοδοχείου Forest Park κάνει τον επισκέπτη να φαντάζεται πώς θα ήταν ένας θαμώνας του ξενοδοχείου, ο βασιλιάς της Αιγύπτου Φαρούκ, την δεκαετία του 1950. Στις Πλάτρες υπάρχει και ένα σοκολατοποιείο, που παράγει σοκολατάκια με κυπριακές πινελιές, όπως σοκολατάκια με ζιβανία, κουμανταρία και άλλα.

FOTO1 SR 15

Επίσκεψη στο Φοινί, όπου κυριαρχεί  το βαθύ πράσινο στον Καταρράκτη της Χαντάρας. Δεν είναι κανένας μεγάλος επιβλητικός καταρράκτης, αλλά είναι στο μικρό σκέλος που αναλογεί της Κύπρου. Από τα σκαλοπάτια πάνω από τον καταρράκτη, φωτογραφίζεται το κινούμενο καθαρό νερό.

FOTO1 SR 20

Το απόγευμα φωτογραφίες στο ενετικό Γεφύρι Τζιελεφού, που γεφυρώνει την ποταμό Διάριζο. Το γεφύρι αυτό είναι  κτισμένο σε μια πανέμορφη τοποθεσία μέσα στο δάσος της  Πάφου και είναι πολύ καλά διατηρημένο και πολύ φωτογενές, ιδανικό για φωτογράφηση.

FOTO1 SR 21 FOTO1 SR 22 FOTO1 SR 23

Ακολούθως στον Σταυρό της Ψώκας, μια από της σημαντικότερες περιοχές για την χλωρίδα και την πανίδα της Κύπρου. Εδώ ζεί το Αγρινό, που δεν υπάρχει σε άλλο μέρος του κόσμου. Έχει εξοικειωθεί με τον κόσμο και «ποζάρει» για φωτογράφηση.

FOTO1 SR 24 FOTO1 SR 25

Γεύμα στου Ξενή την ταβερνούλα, μέσα στο βαθύ πράσινο.

Μετά το γεύμα αναχώρηση για Πολή Χρυσοχούς, εγκατάσταση στο ξενοδοχείο, ξεκούραση, μπάνιο στη θάλασσα, βόλτα και δείπνο στο ξενοδοχείο.


Πίσω στο γαλάζιο και όλα τα χρώματα της δύσης

Στις οκτώμιση το πρωί, επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Μαρίου-Αρσινόης, στο οποίο υπάρχουν ευρήματα που προέρχονται από την αρχαία πόλη και τις νεκροπόλεις του Μαρίου, το οποίο μετονομάστηκε σε Αρσινόη τον 3ο αιώνα π.Χ., προς τιμή της αδελφής και συζύγου του Πτολεμαίου Β΄ Φιλάδελφου.

Στις εννιάμιση, μετάβαση στο Λατσί και επιβίβαση σε glass bottom boat για μια μικρή  κρουαζιέρα σε παραλίες του Ακάμα.  Στην θαυμάσια παραλία Blue Lagoon, φωτογράφηση των χρωμάτων της ηλιόλουστης θάλασσας  αλλά και ένα υπέροχο μπάνιο σε πεντακάθαρη θάλασσα.

FOTO1 SR 27 FOTO1 SR 28 FOTO1 SR 29

FOTO1 SR 30

Το απόγευμα, καφέ στην παραδοσιακή Πλατεία Πόλης, με τις αναπαλαιωμένες πετρόκτιστες οικοδομές και γραφικό πεζόδρομο.

FOTO1 SR 31

Βόλτα στην Πόλη, στην αγορά και επίσκεψη στην Εκκλησία Αγίας Κυριακής, μια παραδοσιακή μονόχωρη εκκλησία του 18ου αιώνα.

Βόλτα στον παραλιακό πεζόδρομο που ενώνει τις δύο οργανωμένες παραλίες, τη Δημοτική Ακτή και την Ακτή στον κατασκηνωτικό χώρο, οι οποίες είναι βραβευμένες με τη Γαλάζια Σημαία.


Άγρια φύση και ηλιόλουστη θάλασσα

Πρωί στα λουτρά της Αφροδίτης, ακριβώς έξω από τα όρια του Εθνικού Δασικού Πάρκου του Ακάμα. Εδώ, σε μια τοποθεσία όπου τρέχει το νερό, φωτογραφίες με φαντασία του μπάνιου της Αφροδίτης της πιο όμορφης θεάς της ελληνικής μυθολογίας.

FOTO1 SR 32

Πορεία στην χερσόνησο του Ακάμα, μια προστατευόμενη περιοχή της Κύπρου, όπου απαγορεύεται η ανέγερση οποιουδήποτε οικοδομήματος. Εκτός από την υπέροχη φύση, δίπλα στη θάλασσα, με σπάνια λουλούδια που μόνο εδώ φύονται, θα φτάσει ο επισκέπτης στο μονοπάτι του Άδωνη και της αφροδίτης, όπου θα βγάλει μοναδικές φωτογραφίες των εδαφικών πετρωμάτων, μεγάλης γεωλογικής αξίας.