Πρωτοχριστιανική και βυζαντινή Κύπρος


Θρησκευτικό οδοιπορικό στη Λεμεσό και την Πάφο

Διοργανωτές: Ουρανία Περδίκη και Χαράλαμπος Πέτσας

1η μέρα Υποδοχή στο αεροδρόμιο και μεταφορά στο ξενοδοχείο στη Λεμεσό.

2η μέρα Επίσκεψη στην γυναικεία Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Αλαμάνου, ενός Έλληνα Ορθόδοξου ερημίτη, ο οποίος μόναζε στην Παλαιστίνη πριν έρθει στην Κύπρο. Στη συνέχεια, στον Άγιο Τύχωνα, όπου οι διοργανωτές θα κάνουν μια πεντάλεπτη διάλεξη για την περιοχή Αμαθούντας κατά τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους. Στο Μονάγρι μετά, στην Ιερά Μονή Παναγίας Αμασγούς, η οποία ιδρύθηκε γύρω στο 1000. Στο χωριό Λόφου, ένα υπέροχο παραδοσιακό γεύμα και στη συνέχεια περιήγηση στο χωριό, το οποίο έχει σπάνια αρχιτεκτονική, με γραφικά πέτρινα σπίτια και την Παναγία Χρυσολοφίτισσα, που κτίστηκε με κρασί, λόγω έλλειψης νερού. Στο Πελέντρι, στην Εκκλησία Τιμίου Σταυρού, ένα μνημείο της ΟΥΝΕΣΚΟ του 12ου αιώνακαι στην Παναγία Καθολική. Στο Λουβαρά θα δούμε τη μεσαιωνική Εκλησία του Αγίου Μάμαντος και κατά την επιστροφή μας στη Λεμεσό, στάση στο χωριό Αψιού, όπου υπάρχει η Ιερά Μονή Παναγίας Αμιρούς, της κόρης δηλαδή ενός Εμίρη, όπου υπάρχει θαυματουργό αγίασμα.
Επιστροφή στο ξενοδοχείο, ξεκούραση και δείπνο.

3η μέρα Επίσκεψη στο Ακρωτήρι, στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου των Γάτων. Στην Επισκοπή Λεμεσού, μετά στην Εκκλησία και τον τάφο του Αγίου Ερμογένους, ο οποίος ήταν επίσκοπος στη Σάμο. Δίπλα βρίσκεται ο Αρχαιολογικός χώρος Κουρίου, όπου υπάρχουν κατάλοιπα από τη νεολιθική την ελληνιστική και κυρίως τη ρωμαϊκή και παλαιοχριστιανική εποχή. Αμέσως μετά στο όμορφο χωριό Κοιλάνι, στην Εκκλησία της Αγίας Μαύρης και Αγίου Τιμόθεου. Γεύμα στο Κοιλάνι και μετά
στην αρχαία Μονή του Τιμίου Σταυρού Κουκάς, την οποία λέγεται ότι έκτισε η Αγία Ελένη. Αμέσως μετά στο Όμοδος, στο Μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού, ένα από τα παλαιότερα και πιο ιστορικά μοναστήρια του νησιού. Μια πεντάλεπτη διάλεξη με θέμα: Ο Τίμιος Σταυρός στην Κύπρο. Στη συνέχεια μια βόλτα στο γραφικό χωριό και επιστροφή στο ξενοδοχείο, ξεκούραση και δείπνο.

4η μέρα Επίσκεψη στην Ιερά Μονή Παναγίας Τροοδίτισσας, η οποία κτίστηκε μετά την περίοδο της Εικονομαχίας, την μεσοβυζαντινή περίοδο (12ο αιώνα). Αμέσως μετά πάμε στην Ιερά Μονή της Παναγίας του Κύκκου, όπου υπάρχει και η γνωστή εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας, που κατά την παράδοση φέρεται να είναι αγιογραφημένη από τον Ευαγγελιστή Λουκά. Θα δούμε και το πολύ πλούσιο Μουσείο, όπου οι διοργανωτές θα κάνουν μια πεντάλεπτη διάλεξη για τη μονή και Τα Σταυροπηγιακά Μοναστήρια της Κύπρου. Αμέσως μετά στην Βάσα Κοιλανίου, στην Παναγία Ευαγγελίστρια και ακολούθως στο Άρσος για γεύμα. Μετά το γεύμα, στην Εκκλησία Αγίου Φιλίππου του 13ου αιώνα και δίπλα στο παρεκκλήσι της Αγίας Μαριάμνης, αδελφής του Αγίου. Κατάληξη στην Πάφο, ξεκούραση και δείπνο στο ξενοδοχείο.

5η μέρα Το πρωί θα ανηφορίσουμε ανάμεσα σε χαρουπιές, αμυγδαλιές και αμπέλια για να φτάσουμε στο Μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού στο χωριό Ανώγυρα.Επίσκεψη στη συνέχεια στο Μουσείο Παστελιού του χωριού και στη συνέχεια στο χωριό Πάνω Αρχιμανδρίτα, στο ξωκλήσι των 318 Αγίων Πατέρων, σε ένα σπήλαιο σκαμμένο σε ένα βράχο, στο οποίο υπάρχει τάφος με τα οστά των Αγίων. Εδώ μια πεντάλεπτη διάλεξη των διοργανωτών με θέμα: «Οσίων Άσκησις». Ακολουθεί επίσκεψη στο Ασκητήριο του Αγίου Ιλαρίωνος στην Επισκοπή Πάφου. Στη συνέχεια επίσκεψη στη Μονή των Ιερέων ή Αγία Μονή, στην οποία από τον 10ο αιώνα κατέφευγαν πολλοί ιερείς για ησυχία, αυτοσυγκέντρωση και περισυλλογή. Εδώ θα έχουμε μια πεντάλεπτη διάλεξη με θέμα: «Μονή των Ιερέων. Από την αρχαιότητα στον χριστιανισμό». Γεύμα δίπλα σε ένα Οινοποιείο. Μετά το γεύμα, επίσκεψη στο Μοναστήρι της Παναγίας Χρυσορρογιάτισσας και ακολούθως στη Λετύμβου, στην Εκκλησία των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης, γιου και μητέρας από το Ικόνιο της Μικράς Ασίας. Κατάληξη στην Πάφο, ξεκούραση και δείπνο στο ξενοδοχείο

6η μέρα Επίσκεψη στην Γεροσκήπου (Ιεροί Κήποι) στην Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής με τοιχογραφίες από τον 9ο αιώνα. Επίσκεψη μετά στα ψηφιδωτά της Πάφου, δίπλα στο λιμάνι, στις οικίες του Διονύσου, του Ορφέα και των Τεσσάρων Εποχών, στις επαύλεις του Θησέα και του Αιώνα, στη Ρωμαϊκή Αγορά, το Ωδείο και το Ασκληπιείο. Γεύμα στο Κτήμα και μετά στην Ιερά Μονή του Αγίου Νεοφύτου και την Εγκλείστρα του Αγίου. Μια πεντάλετη διάλεξη με θέμα: «Βίος και πολιτεία του αγίου Νεοφύτου». Αμέσως μετά, στον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσελεούσης Χλώρακας, του 11ου αιώνα, όπου ανάμεσα στις αγιογραφίες που διασώζονται υπάρχει και η μοναδική ίσως εικονογραφία στον κόσμο που κατά τα παλαιά πρότυπα ο Χριστός βρίσκεται στον Ιορδάνη ποταμό εντελώς γυμνός, για την απαλοιφή των αμαρτημάτων, και ειδικά από τις συνέπειες του προπατορικού αμαρτήματος. Επιστροφή για ξεκούραση και δείπνο στο ξενοδοχείο.

7η μέρα Στην Πάφο, στην εκκλησία της Παναγίας Χρυσοπολίτισσας του 13ου αιώνα. Στον περίβολο του ναού θα δούμε τη Στήλη του Αποστόλου Παύλου, όπου σύμφωνα με την παράδοση μαστιγώθηκε ο Απόστολος Παύλος προτού ο Ρωμαίος κυβερνήτης Σέργιος Παύλος μυηθεί στο χριστιανισμό. Πεντάλεπτη διάλεξη με θέμα: «Οι βασιλικές εκκλησίες της Κύπρου / Αποστόλων Βήματα». Μετά στην κατακόμβη Αγίας Σολομονής, και μετά στην Κρήτου Τέρρα, στην φραγκοβυζαντινή εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης. Θα επισκεφθούμε μετά το Βυζαντινό Μουσείο Αρσινόης, στην Πόλη Χρυσοχούς,όπου θα γευματίσουμε και ακολούθως θα δούμε το Αρχαιολογικό Μουσείο. Στην πλατεία της Πόλης Χρυσοχούς, θα επισκεφθούμε την Εκκλησία και το Πάρκο Αγίου Ανδρονίκου. Βόλτα και καφέ πριν την αναχώρηση για την Πάφο. Ξεκούραση και δείπνο στο ξενοδοχείο.

8η μέρα Μετάβαση από το ξενοδοχείο στο αεροδρόμιο και αναχώρηση από την Κύπρο.
Η κάθε ομάδα μπορεί να αποφασίσει να επιμηκύνει ή να συντομεύσει το πρόγραμμα, αφού διαβάσει περισσότερα για το θέμα και δει τις σχετικές φωτογραφίες….