Οι 10 Εκκλησίες Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ στο Τρόοδος


Διοργανωτές: Ουρανία Περδίκη και Χαράλαμπος Πέτσας

1η μέρα Παραλαβή από το αεροδρόμιο και μεταφορά στο ξενοδοχείο στη Λευκωσία.

2η μέρα Αρχίζουμε με επίσκεψη στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου. Δίπλα είναι το Βυζαντινό Μουσείο, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, και το Μουσείο Αγώνος. Μετά στις εκκλησίες της Παναγίας Φανερωμένης, του Αρχάγγελου Μιχαήλ Τρυπιώτη και του Αγίου Σάββα. Στο ενδιάμεσο, ένα ελαφρύ γεύμα με κυπριακά αλλαντικά και χαλούμι. Θα δούμε μετά, την Συλλογή Αρχαιοτήτων Γεωργίου και Νεφέλης Τζιάπρα Πιερίδη και θα κάνουμε ένα περίπατο στη Λαϊκή Γειτονιά και στις οδούς Λήδρας και Ονασαγόρου, πριν αναχωρήσουμε για το ξενοδοχείο, για ξεκούραση και δείπνο.

3η μέρα Στην περιοχή Ταμασού. Πρώτα στην Κάτω Δευτερά, στο Σπήλαιο της Παναγίας της Χρυσοσπηλιώτισσας και μετά στη γυναικεία Μονή Αγίου Ηρακλειδίου, του πρώτου μαθητή των Αποστόλων Παύλου και Βαρνάβα και του πρώτου επισκόπου Κύπρου. Επίσκεψη μετά στη Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής και συνάντηση με τον Μητροπολίτη κ. Ησαϊα. Σύντομες διαλέξεις πέντε λεπτών των διοργανωτών και ακολούθως στα Πέρα, στην εκκλησία του Αρχάγγελου Μιχαήλ, πριν πάμε στο Παλαιχώρι για γεύμα. Μετά, στο ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και στο Μουσείο Βυζαντινής Κληρονομιάς του χωριού. Στη συνέχεια στον Ασκά, σε δύο εκκλησίες του 15ου αιώνα, του Τιμίου Προδρόμου και της Αγίας Χριστίνας. Ακολούθως στο Πελέντρι, στην Εκκλησία Τιμίου Σταυρού, του 12ου αιώνα, όπου θα έχουμε μια πεντάλεπτη ομιλία με θέμα: «Η Εκκλησία της Κύπρου κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες». Επιστροφή στο ξενοδοχείο στη Λευκωσία, για ξεκούραση και δείπνο.

4η μέρα Επίσκεψη στο όμορφο χωριό Μένικο, στην εκκλησία του Αγίου Κυπριανού. Εκεί ο ιερέας θα διαβάσει σε όσους επιθυμούν, την Ευχή του Αγίου Κυπριανού, για απελευθέρωση από μάγια και μάτιασμα. Πέρασμα από την Περιστερώνα το ναό Αγίων Βαρνάβα και Ιλαρίωνος, του 12ου αιώνα και μετά στην Ασίνου, στην Παναγία Φορβιώτισσα. Εδώ θα έχουμε δύο πεντάλεπτες διαλέξεις: «Η Κομνήνεια εποχή στην Κύπρο» και «Οι ξυλόστεγοι ναοί του Τροόδους: Αρχιτεκτονική και Τέχνη». Αμέσως μετά στο χωριό Λαγουδερά, στην Παναγία του Άρακα και μετά στην Πλατανιστάσα στον Τίμιο Σταυρό του Αγιασμάτι, όλα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Στη συνέχεια, στην Κακοπετριά, στον Άγιο Νικόλαο της Στέγης. Ακολουθεί γεύμα και μετά στη Γαλάτα, στην Παναγία της Ποδίθου. Εδώ θα ακούσουμε άλλη μια πεντάλεπτη διάλεξη των διοργανωτών με θέμα: «Η Ιταλοβυζαντινή Τέχνη στην Κύπρο». Επιστροφή στο ξενοδοχείο, ανάπαυση και δείπνο.

5η μέρα Πρωί – πρωί θα πάμε στην Ιερά Μονή της Παναγίας του Κύκκου, στη μεγαλοπρεπή μονή, όπου υπάρχει και η γνωστή εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας , η οποία, κατά την παράδοση, φέρεται να είναι αγιογραφημένη από τον Ευαγγελιστή Λουκά. Θα επισκεφθούμε και το πολύ πλούσιο Μουσείο και οι διοργανωτές θα κάνουν μια πεντάλεπτη διάλεξη για τη μονή και Τα Σταυροπηγιακά Μοναστήρια της Κύπρου. Μετά θα πάμε στον Πεδουλά, όπου υπάρχει η Εκκλησία Αρχαγγέλου Μιχαήλ, και μετά στην Παναγία του Μουτουλλά. Όλοι οι ναοί είναι Μνημεία της ΟΥΝΕΣΚΟ. Μια σύντομη διάλεξη εδώ από τους διοργανωτές με θέμα: «Η Σταυροφορική τέχνη στην Κύπρο. Η περίπτωση των τοπικών εργαστηρίων του Τροόδους». Θα καταλήξουμε στον Καλοπαναγιώτη, στην Εκκλησία Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή, πριν επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο, ανάπαυση και δείπνο.

6η μέρα Το πρωί στο αρχαιολογικό χώρο Ιδαλίου, ένα αρχαίο βασίλειο της Κύπρου, όπου τιμήθηκε ο πιο όμορφος νέος της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, ο Άδωνης. Στο μουσείο του Ιδαλίου μια πεντάλεπτη διάλεξη με θέμα : «Αρχαία Κυπριακά Βασίλεια». Στη συνέχεια στην εκκλησία του Άγιου Μάμαντος του 15ου αιώνα , στον Άγιο Δημητριανό τον Ανδριδιώτη, στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου. Αναχωρούμε για τη Λάρνακα στην Εκκλησία του Αγίου Λαζάρου του 10ου αιώνα, όπου σώζεται ο τάφος και η κάρα του Αγίου και πέρασμα από το Κάστρο της Λάρνακας, πριν γευματίσουμε στην παραλία. Μετά στην Παναγία την Αγγελόκτιστη, όπου θα έχουμε πεντάλεπτη Διάλεξη: «Τα εντοίχια ψηφιδωτά της Κύπρου». Επιστροφή στο ξενοδοχείο, ανάπαυση και δείπνο.

7η μέρα Ελεύθερη για βόλτα και ψώνια.

8η μέρα Μετάβαση στο αεροδρόμιο για αναχώρηση από την Κύπρο.
Η κάθε ομάδα μπορεί να αποφασίσει να επιμηκύνει ή να συντομεύσει το πρόγραμμα, αφού διαβάσει περισσότερα για το θέμα και δει τις σχετικές φωτογραφίες….