Μοναστήρια και Εκκλησίες της Λεμεσού


Διοργανωτής: Σολωμός Ορφανός

1η μέρα Άφιξη στο αεροδρόμιο και μεταφορά στο ξενοδοχείο στη Λεμεσό.

2η μέρα Στο γραφικό χωριό Βάσα Κοιλανίου, στο Εκκλησιαστικό Μουσείο, στο Μουσείο Λαϊκής Παράδοσης και σε ένα σύγχρονο Οινοποιείο. Αμέσως μετά στο Όμοδος, στο ιστορικό Μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού, όπου θα ακούσουμε μια πεντάλεπτη διάλεξη με θέμα: «Η Αγία Ελένη στην Κύπρο – Η πορεία του Τίμιου Σταυρού». Βόλτα στο γραφικό χωριό, θα δούμε τη παρασκευή κυπριακών παραδοσιακών εδεσμάτων στο Φούρνο της κυρίας Ελένης και μετά επίσκεψη σε ελαιοτριβεία και οινοποιεία, πριν από ένα ωραίο γεύμα. Αμέσως μετά, στο Κοιλάνι, στην Εκκλησία της Αγίας Μαύρης και του Αγίου Τιμοθέου, δύο Αιγύπτιων αγίων που μαρτύρησαν στην Κύπρο. Κάτω από τα πλατάνια, στον περίβολο της Εκκλησίας, μια πεντάλεπτη διάλεξη με θέμα: «Το Αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Κύπρου». Επιστροφή στο ξενοδοεχείο, ξεκούραση και δείπνο.

3η μέρα Στις οκτώμιση το πρωί, αναχώρηση για την Ιερά Μονή της Παναγίας του Κύκκου, όπου υπάρχει και η εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας, που κατά την παράδοση φέρεται να είναι αγιογραφημένη από τον Ευαγγελιστή Λουκά. Θα επισκεφθούμε και το πολύ πλούσιο Μουσείο της Μονής, όπου ο διοργανωτής θα κάνει μια πεντάλεπτη διάλεξη για τη Μονή και Τα Σταυροπηγιακά Μοναστήρια της Κύπρου. Επίσκεψη στη συνέχεια στο χωριό Λόφου, στην εκκλησία της Παναγίας Χρυσολοφίτισσας, που κτίστηκε με κρασί, λόγω έλλειψης νερού. Κατά την επιστροφή στο ξενοδοχείο θα περάσουμε από τη ρώσικη Εκκλησία του Φιλάνθρωπου Χριστού στο Ζακάκι και μετά από την εκκλησία του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου και Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου. Επιστροφή στο ξενοδοχείο, ξεκούραση και δείπνο.

4η μέρα Επίσκεψη στην Ιερά Μονή Παναγίας Τροοδίτισσας, όπου βρίσκεται η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας, που προέρχεται από τη Μικρά Ασία. Ακολουθεί επίσκεψη στην εκκλησία της Παναγίας Ελεούσας στο χωριό Τριμίκλινη, ένα πανέμορφο χωριό, στο οποίο, μετά από μια μικρή βόλτα, θα έχουμε γεύμα. Μετά στο Μονάγρι, στο αντρικό μοναστήρι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, και τη γυναικεία Μονή Παναγίας της Αμασγού. Επιστροφή στο ξενοδοχείο, ξεκούραση και δείπνο.

5η μέρα Επίσκεψη στην ανδρική κοινοβιακή Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Μέσα Ποταμού, που κτίστηκε τον 12ο αιώνα. Πεντάλεπτη διάλεξη από τον διοργανωτή του προγράμματος Σολωμό Ορφανό και συνομιλία με τον Ηγούμενο για την ιστορία της μονής και τη σχέση της με τα γύρω χωριά. Ακολούθως στο Πελέντρι, στην Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού και στο ναό της Παναγίας Καθολικής. Επίσκεψη και γεύμα στο πανέμορφο χωριό Λάνια, περιδιάβαση στα γραφικά δρομάκια του χωριού και επίσκεψη στο Ναό του χωριού, στο Αρχαιοελληνικό Εργαστήρι Παραγωγής Κρασιού, στο Μουσείο Παλιού Ελαιοτριβείου και το Μουσείο Κουμανδαρίας. Επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου του Αλαμάνου, ενός από τους «Τριακόσιους» πρόσφυγες της Παλαιστίνης, Έλληνα Άγιου της Κύπρου. Στη συνέχεια, επίσκεψη στον Άγιο Τύχωνα, ένα χωριό, στο οποίο υπάρχουν απομεινάρια κάθε εποχής στην Κύπρο, από το αρχαίο βασίλειο της Αμαθούντας: αρχαιοελληνική, Βυζαντινή και Μεσαιωνική. Επιστροφή στο ξενοδοχείο, ξεκούραση και δείπνο.

6η μέρα Επίσκεψη στο Ακρωτήρι, στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου των Γάτων, όπου, σύμφωνα με την παράδοση, η Αγία Ελένη συγκέντρωσε εκατοντάδες γάτους, για να εξοντώσει τα φίδια που αφθονούσαν, μετά από δεκαεφτάχρονη ανομβρία. Θα ακολουθήσει επίσκεψη σε ένα από τους πιο θεαματικούς αρχαιολογικούς χώρους του νησιού, στην αρχαία πόλη-βασίλειο του Κουρίου. Έπειτα επίσκεψη στο εντυπωσιακό Κάστρο της Λεμεσού, στο Μεσαιωνικό φρούριο και στο Μεσαιωνικό Μουσείο. Φαγητό στην πλατεία του Κάστρου και μετά τον Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Καθολικής και δίπλα, το Βιβλιοπωλείο της Μητροπόλεως. Στο ναό θα ακούσουμε διάλεξη με θέμα «Κύπρος και Χριστιανισμός: Η διάδοση του Χριστιανισμού στο νησί». Στη συνέχεια περίπατος προς τον ιερό ναό της Αγίας Νάπας και έπειτα στον παραλιακό δρόμο και στη μαρίνα Λεμεσού, για καφέ και βόλτα. Επιστροφή για ξεκούραση και δείπνο στο ξενοδοχείο.

7η μέρα Ελεύθερη μέρα για βόλτα και ψώνια στο κέντρο της πόλης.

8η μέρα Μεταφορά στο αεροδρόμιο και αναχώρηση από την Κύπρο.
Η κάθε ομάδα μπορεί να αποφασίσει να επιμηκύνει ή να συντομεύσει το πρόγραμμα, αφού διαβάσει περισσότερα για το θέμα και δει τις σχετικές φωτογραφίες….