Μοναστήρια και Εκκλησίες της Λεμεσού


Διοργανωτής:  Σολωμός Ορφανός


Αρχή από το γραφικό χωριό Βάσα Κοιλανίου, επίσκεψη στο Εκκλησιαστικό Μουσείο, στο Μουσείο Λαϊκής Παράδοσης και σε ένα σύγχρονο Οινοποιείο.
Αμέσως μετά στο Όμοδος, στο ιστορικό Μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού, που κτίστηκε πριν από αιώνες και κάποια εποχή είχε πολλούς μοναχούς και τεράστια περιουσία όχι μόνο στη Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό, με Μετόχι στην Κωνσταντινούπολη και ακίνητη περιουσία στη Ρωσία.
Μια πεντάλεπτη διάλεξη με θέμα: «Η Αγία Ελένη στην Κύπρο – Η πορεία του Τίμιου Σταυρού».
Βόλτα στο γραφικό χωριό. Παρακολούθηση της παρασκευής κυπριακών παραδοσιακών εδεσμάτων στο Φούρνο της κυρίας Ελένης και μετά επίσκεψη σε ελαιοτριβεία και οινοποιεία, πριν από ένα ωραίο γεύμα στο Όμοδος.

Αμέσως μετά, στο Κοιλάνι, στην Εκκλησία της Αγίας Μαύρης και του Αγίου Τιμοθέου, δύο Αιγύπτιων αγίων που μαρτύρησαν στην Κύπρο. Ο Ρώσος μοναχός Βασίλειος Μπάρσκι, ο οποίος επισκέφθηκε το Κοιλάνι το 1734 αναφέρει ότι η μικρή εκκλησία ανήκε σε ένα πολύ μικρό μοναστήρι. Η ανέγερση του μεγαλύτερου ναού, μπορεί να τοποθετηθεί στον 12ο αιώνα, όπως και πολλές τοιχογραφίες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η απεικόνιση του Αγίου Αυγουστίνου, ενός αγίου της Δυτικής Εκκλησίας και σπάνια παρουσιάζεται σε Ορθόδοξους ναούς. Στο δάπεδο, μια τετράγωνη τρύπα απ’ όπου βγαίνει το αγίασμα της Αγίας Μαύρης.
Στην όμορφη σκιά των πλατάνων στο περίβολο της Εκκλησίας θα ακούσουμε μια πεντάλεπτη διάλεξη με θέμα: «Το Αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Κύπρου».


ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΥΚΚΟΥ
Στις οκτώμιση το πρωί, αναχώρηση για την Ιερά Μονή της Παναγίας του Κύκκου, όπου υπάρχει και η γνωστή εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας (του Κύκκου) που παρουσιάζει την Παναγία βρεφοκρατούσα από τη δεξιά πλευρά, που κατά την παράδοση φέρεται να είναι αγιογραφημένη από τον Ευαγγελιστή Λουκά.
Θα επισκεφθούμε και το πολύ πλούσιο Μουσείο της Μονής, όπου ο διοργανωτής θα κάνει μια πεντάλεπτη διάλεξη για τη Μονή και Τα Σταυροπηγιακά Μοναστήρια της Κύπρου.

Επίσκεψη στη συνέχεια στο χωριό Λόφου το οποίο έχει σπάνια αρχιτεκτονική, με γραφικά πέτρινα σπίτια. Η περιήγηση οδηγεί στην εκκλησία της Παναγίας Χρυσολοφίτισσας, που κτίστηκε με κρασί, λόγω έλλειψης νερού. Στην εκκλησία υπάρχουν παλιές εικόνες του 11ου και του 16ου αιώνα. Κατά την επιστροφή στο ξενοδοχείο θα περάσουμε από τη Ρώσικη Εκκλησία του Φιλάνθρωπου Χριστού στο Ζακάκι και μετά από την εκκλησία του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου και Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου.


ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΡΟΟΔΙΤΙΣΣΑΣ
Επίσκεψη στην Ιερά Μονή Παναγίας Τροοδίτισσας, η οποία κτίστηκε μετά την περίοδο της Εικονομαχίας, την μεσοβυζαντινή περίοδο (12ο αιώνα). Ανεκτίμητο κειμήλιο της Μονής είναι η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας, η οποία προέρχεται από τη Μικρά Ασία και είναι γνωστή για τα θαύματά της σε άτεκνα αντρόγυνα που επιθυμούν να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί.

Ακολουθεί επίσκεψη στην εκκλησία της Παναγίας Ελεούσας στο χωριό Τριμίκλινη, που κτίστηκε το 1744 και έχει τοιχογραφίες της ίδιας εποχής.
Βόλτα και γεύμα στην Τριμίκλινη, που είναι ένα πανέμορφο μικρό χωριό με αμπέλια αμυγδαλιές, ελιές και πολλά φρουτόδενδρα, με ροδάκινα, νεκταρίνια, αχλάδια και δαμάσκηνα. Γνωστό είναι το κρασί και η ζιβανία που παράγουν οι κάτοικοι με τον παραδοσιακό τρόπο. Περίπατος δίπλα στο φράγμα, έξω από το χωριό, το οποίο είναι βιότοπος για διάφορα πουλιά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

ΜΟΝΑΓΡΙ
Μετά θα επισκεφτούμε τα δύο όμορφα μοναστήρια στο χωριό Μονάγρι: το αντρικό μοναστήρι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, και τη γυναικεία Μονή Παναγίας της Αμασγού, της οποίας η εκκλησία του 11ου αιώνα, φέρει εξαιρετικά δείγματα τοιχογραφιών του 12ου, 14ου και 18ου αιώνα.

Επίσκεψη στην ανδρική κοινοβιακή Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Μέσα Ποταμού, που κτίστηκε τον 12ο αιώνα.
Πεντάλεπτη διάλεξη από τον διοργανωτή του προγράμματος Σολωμό Ορφανό και συνομιλία με τον Ηγούμενο για την ιστορία της μονής και τη σχέση της με τα γύρω χωριά.
Ακολούθως θα επισκεφθούμε στο Πελέντρι, την Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, του 12ου αιώνα, η οποία περιλαμβάνεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ και φέρει τοιχογραφίες του 12ου και 14ου αι. Στο Πελέντρι θα επισκεφτούμε και το ναό της Παναγίας Καθολικής, όπου υπάρχει και εικονοφυλάκιο με αξιόλογα κειμήλια από το 12ο μέχρι το 19ο αιώνα.

Επίσκεψη και γεύμα στο πανέμορφο χωριό Λάνια. Περιδιάβαση στα γραφικά δρομάκια του χωριού και επίσκεψη στο Ναό του χωριού, στο Αρχαιοελληνικό Εργαστήρι Παραγωγής Κρασιού, στο Μουσείο Παλιού Ελαιοτριβείου και το Μουσείο Κουμανδαρίας.

Επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου του Αλαμάνου, ενός από τους «Τριακόσιους» πρόσφυγες της Παλαιστίνης, τους λεγόμενος «Αλαμάνους» Αγίους της Κύπρου. Ήταν Έλληνας Ορθόδοξος ερημίτης, ο οποίος μόναζε στην Παλαιστίνη πριν έρθει στην Κύπρο. Αφού γύρισε πολλά μέρη του νησιού, κατέληξε στη περιοχή όπου είναι κτισμένο το μοναστήρι. Εκεί βρήκε μια σπηλιά, που είχε από κάτω λίγο νερό, που τώρα είναι αγίασμα. Με προσευχή, νηστεία, αγρυπνία και ησυχία, καθαρίστηκε από τα πάθη και έφτασε στην τέλεια αγάπη του Θεού.

Στη συνέχεια, επίσκεψη στον Άγιο Τύχωνα, ένα χωριό, στο οποίο υπάρχουν απομεινάρια κάθε εποχής στην Κύπρο, από το αρχαίο βασίλειο της Αμαθούντας: αρχαιοελληνική, Βυζαντινή και Μεσαιωνική.
Επίσκεψη στο Ακρωτήρι, στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου των Γάτων, όπου, σύμφωνα με την παράδοση, η Αγία Ελένη συγκέντρωσε εκατοντάδες γάτους, για να εξοντώσει τα φίδια τα οποία αφθονούσαν, μετά από δεκαεφτάχρονη ανομβρία.

Θα ακολουθήσει επίσκεψη σε ένα από τους πιο θεαματικούς αρχαιολογικούς χώρους του νησιού, στην αρχαία πόλη-βασίλειο του Κουρίου, όπου με θέα τη θάλασσα οι θεατές από την αρχαία Κύπρο μέχρι σήμερα απολαμβάνουν θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες.
Έπειτα επίσκεψη στο εντυπωσιακό Κάστρο της Λεμεσού, όπου ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος παντρεύτηκε τη Βερεγγάρια της Ναβάρας και την έστεψε Βασίλισσα της Αγγλίας το 1191. Ξενάγηση στο Μεσαιωνικό φρούριο και το Μεσαιωνικό Μουσείο που στεγάζεται εκεί.
Γεύμα στην πλατεία του Κάστρου και μετά θα επισκεφτούμε τον Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Καθολικής και δίπλα, το Βιβλιοπωλείο της Μητροπόλεως.
Στο ναό θα ακούσουμε διάλεξη με θέμα «Κύπρος και Χριστιανισμός: Η διάδοση του Χριστιανισμού στο νησί».
Στη συνέχεια περίπατος προς τον ιερό ναό της Αγίας Νάπας και έπειτα στον παραλιακό δρόμο και στη μαρίνα Λεμεσού.