Μια περιδιάβαση στον τόπο που γεννήθηκε η Αφροδίτη


Διοργανωτής: Ανδρέας Χατζηθωμάς

1η μέρα Παραλαβή από το αεροδρόμιο και μεταφορά στο ξενοδοχείο στην Πάφο.

2η μέρα Επίσκεψη στο χώρο λατρείας της θεάς της ομορφιάς και της γονιμότητας, στο Ιερό της Αφροδίτης στο χωριό Κούκλια, όπου μετά τη ξενάγηση θα ακούσουμε μια σύντομη μελέτη του διοργανωτή του προγράμματος αρχαιολόγου Αντρέα Χατζηθωμά με θέμα: «Εκεί όπου λατρεύτηκε η θεά της ομορφιάς». Μετά στη Γεροσκήπου (Ιερός Κήπος της Αφροδίτης)και στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Γεροσκήπου. Γεύμα σε μια ταβερνούλα του χωριού και μετά επίσκεψη σε δύο πολύ παλαιούς ναούς, της Αγίας Παρασκευής και της Αγίας Μαρίνας. Επιστροφή στο ξενοδοχείο, ξεκούραση και δείπνο.

3η μέρα Επίσκεψη σε ένα από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Κύπρου, τη Νέα Πάφο, όπου θα δούμε τα ψηφιδωτά στην Οικία του Διόνυσου, στην Οικία του Ορφέα, στην έπαυλη του Θησέα και στην Έπαυλη του Αιώνα. Θα δούμε επίσης το Ωδείο, την Ρωμαϊκή Αγορά, το Ασκληπιείο και το θέατρο. Τέλος επίσκεψη στην Βασιλική της Χρυσοπολίτισσας του 4ου αι.μ.Χ., όπου θα γίνει μια σύντομη διάλεξη του αρχαιολόγου Ανδρέα Χατζηθωμά με θέμα «Ψηφίδες πολιτισμού». Γεύμα στην παραλία, δίπλα στο Μεσαιωνικό κάστρο, και μετά στους Τάφους των Βασιλέων και σε ένα νεολιθικό οικισμό στη Λέμπα. Επιστροφή στο ξενοδοχείο, ξεκούραση και δείπνο.

4η μέρα Επίσκεψη στον τόπο όπου συνήθιζε να λούζεται η Αφροδίτη και να συνευρίσκεται με τον αγαπημένο της Άδωνη. Στα «Λουτρά της Αφροδίτης», δίπλα στον Ακάμα, μια προστατευόμενη περιοχή εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, μια σύντομη διάλεξη του αρχαιολόγου Ανδρέα Χατζηθωμά με θέμα : «Βαδίζοντας στα χνάρια της Αφροδίτης και του Αδωνη». Ακολουθεί μια μικρή τρίωρη κρουαζιέρα γύρω από την χερσόνησο του Ακάμα με καϊκι που έχει γυάλινο πάτο, και ένα πλούσιο γεύμα πάνω στο κύμα στο Λατσί. Στην επιστροφή πέρασμα από τα χωριά Δρούσια, Ίνια και Κάτω Αρόδες. Στάση στο χωριό Κάθηκας και επίσκεψη σε ένα οινοποιείο.Στην Πέγεια και στον Άγιο Γεώργιο για να θαυμάσουμε ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα. Επιστροφή στο ξενοδοχείο, ξεκούραση και δείπνο.

5η μέρα Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάφου και μετά στην Ιερά Μονή του Αγίου Νεοφύτου και στην εγκλείστρα, όπου έζησε και αγίασε ο Νεόφυτος. Ακολουθεί επίσκεψη στο γραφικό Μοναστήρι της Παναγίας Χρυσορρογιάτισσας, και μετά γεύμα στο χωριό Φύτη, στην ταβέρνα της κυρίας Μαρίας. Στη συνέχεια μια βόλτα στο γραφικό χωριό, με την σπάνια αρχιτεκτονική του και τα υπέροχα υφαντά του. Επιστροφή στο ξενοδοχείο, ξεκούραση και δείπνο

6η μέρα Επίσκεψη σε ένα από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Κύπρου, στο λόφο του Κουρίου, που ίδρυσαν Αχαιοί από το Άργος της Πελοποννήσου. Μια σύντομη εισήγηση του διοργανωτή Ανδρέα Χατζηθωμά στο θέατρο του Κουρίου με θέμα: «Τόπος ιερός – λόγος θεατρικός». Μετά το Κούριο, επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λεμεσού, και καταλήγουμε στην αρχαία Αμαθούντα. Ακολουθεί ένα υπέροχο γεύμα στο Αρμενοχώρι. Επίσκεψη μετά στο Κάστρο Λεμεσού (Μεσαιωνικό Μουσείο Κύπρου) και κατά την επιστροφή μας στην Πάφο, στάση στο Μεσαιωνικό Κάστρο στο Κολόσσι και πέρασμα από την Πέτρα του Ρωμιού, απ’ όπου αναδύθηκε η Αφροδίτη. Δείπνο στο ξενοδοχείο.

7η μέρα Ελεύθερη μέρα. Βόλτα στην πόλη, στην αγορά για ψώνια ή βόλτα στην παραλία.

8η μέρα Μεταφορά στο αεροδρόμιο για αναχώρηση

>>> Η κάθε ομάδα μπορεί να αποφασίσει να επιμηκύνει ή να συντομεύσει το πρόγραμμα, αφού διαβάσει περισσότερα για το θέμα και δει τις σχετικές φωτογραφίες….