Μια περιδιάβαση στον τόπο που γεννήθηκε η Αφροδίτη


 Διοργανωτής: Α. ΧΑΤΖΗΘΩΜΑΣ

Η Πάφος είναι μια πόλη με πλούσια ιστορία. Στα αρχαία χρόνια υπήρξε πρωτεύουσα της Κύπρου λόγω της γεωγραφικής της θέσης και του πλούτου που διέθετε. Σήμερα συνδυάζει πολλές φυσικές ομορφιές και αρχαιολογικούς χώρους, ξενοδοχειακές μονάδες υψηλών προδιαγραφών και μοναδική φιλοξενία. Κάθε ιστορική περίοδος, από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι σήμερα, έχει αφήσει τα σημάδια της στην όμορφη αυτή πόλη, με αποκορύφωμα τα ψηφιδωτά της, τις βυζαντινές εκκλησίες και τα ιστορικά μοναστήρια. Εδώ γεννήθηκε η θεά της ομορφιάς, η Αφροδίτη. Εδώ μένει ακόμα ζωντανός ο μύθος και η ιστορία, η πίστη και η ορθοδοξία, η αίσθηση του ωραίου και του θεϊκού.

null


ΙΕΡΟ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ

Αρχή με επίσκεψη στο χώρο λατρείας της θεάς Αφροδίτης από τη Χαλκολιθική περίοδο (3900-2500 π.Χ.), ως θεάς της γονιμότητας. Εκεί είναι το Ιερό της Αφροδίτης στην Παλαίπαφο στο χωριό Κούκλια.

Στο Ναό της Αφροδίτης βρέθηκαν πολλά τάματα που διασώζονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Παλαιπάφου όπως και τα αγάλματα της θεάς.

Πεντάλεπτη μελέτη του διοργανωτή του προγράμματος αρχαιολόγου Αντρέα Χατζηθωμά με θέμα: «Εκεί όπου λατρεύτηκε η θεά της ομορφιάς». Ακολουθούν επισκέψεις:  στο λόφο του Μαρκέλλου (προπύργιο των αρχαίων), στον Οχυρωματικό Περίβολο, στο Ανάκτορο και στον Ζαχαρόμυλο, ένα«εργοστάσιο» παραγωγής ζάχαρης των Λουζινιανών του 13ου αιώνα, ένα ελαιοτριβείο που έχει κηρυχθεί Μουσείο από την Ουνέσκο και μια μεσαιωνική έπαυλη των Λουζινιανών.

Περιδιάβαση στο χωριό Κούκλια, όπου υπάρχει και μια πολύ όμορφη θα δούμε την εκκλησία της Παναγίας της Οδηγήτριας, πριν καθήσουμε κάπου για ένα καφέ και ένα σνακ.

Μετάβαση στη Γεροσκήπου(Ιερός Κήπος της Αφροδίτης) και επίσκεψη στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Γεροσκήπου.

Σε μια ταβερνούλα του χωριού, παραδοσιακό γεύμα. Ακολουθεί επίσκεψη σε δύο πολύ παλαιούς ναούς, της Αγίας Παρασκευής και της  Αγίας Μαρίνας.

ikia tou dionisou psifidoto

ΝΕΑ ΠΑΦΟΣ – ΨΗΦΙΔΩΤΑ

Επίσκεψη σε ένα από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Κύπρου, τη Νέα Πάφο, η οποία ιδρύθηκε στα τέλη του 4ου αι. π.Χ. από το βασιλιά της Πάφου Νικοκλή. Από το 1980 η Νέα Πάφος, μαζί με τον αρχαιολογικό χώρο της Παλαίπαφου, έχουν περιληφθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Επίσκεψη στην Οικία του Διόνυσου, ένα πολυτελές κτίσμα της ρωμαϊκής περιόδου που ανήκει στον τύπο της ελληνιστικής οικίας, σε ένα άλλο πολυτελές κτίσμα, την Οικία του Ορφέα, στην έπαυλη του Θησέα, στην Έπαυλη του Αιώνα, στο Ωδείο, στην Ρωμαϊκή Αγορά, το Ασκληπιείο και το θέατρο.Τέλος επίσκεψη στην Βασιλική της Χρυσοπολίτισσας του 4ου αι. μ.Χ., όπου θα γίνει μια σύντομη διάλεξη του αρχαιολόγου Ανδρέα Χατζηθωμά με θέμα «Ψηφίδες πολιτισμού».

Στην παραλία μετά, στο Μεσαιωνικό κάστρο της Πάφου, για ένα καφέ, αναψυκτικό και ένα σνακ, δίπλα στο Κάστρο.
kastro pafou

Αμέσως μετά, επίσκεψη στους Τάφους των Βασιλέων και σε ένα νεολιθικό οικισμό στη Λέμπα
ΛΟΥΤΡΑ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ

Επίσκεψη στον τόπο όπου συνήθιζε να λούζεται η Αφροδίτη και να συνευρίσκεται με τον αγαπημένο της Άδωνη. Τα «Λουτρά της Αφροδίτης» είναι μια περιοχή δίπλα στον Ακάμα, με περισσότερα από 500 διαφορετικά είδη φυτών και φυσικών μονοπατιών, μέσα σε παρθένες περιοχές εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς.Στα Λουτρά Αφροδίτης και το μονοπάτι Αφροδίτης – Αδωνη, μια σύντομη διάλεξη του αρχαιολόγου Ανδρέα Χατζηθωμά με θέμα : «Βαδίζοντας στα χνάρια της Αφροδίτης και του Αδωνη»

Μικρή τρίωρη κρουαζιέρα γύρω από την χερσόνησο του Ακάμα με καϊκι που έχει γυάλινο πάτο glassbottomboat.

Επιστροφή για ένα πλούσιο γεύμα πάνω στο κύμα στο Λατσί.

Στην επιστροφή πέρασμα από το χωριό Δρούσια, που έχει σημαντική αρχιτεκτονική του χωριού, τα Ίνια και τις Κάτω Αρόδες. Στάση στο χωριό Κάθηκας και  επίσκεψη σε ένα οινοποιείο.

Στην Πέγεια και στον Άγιο Γεώργιο για να θαυμάσουμε ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα.

Επιστροφή στο ξενοδοχείο, ξεκούραση, μπάνιο και θαλάσσια σπορ. Δείπνο στο ξενοδοχείο.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΦΟΥ

Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάφου,όπου φυλάσσονται σημαντικά αρχαία ευρήματα, που καλύπτουν όλη την ιστορία της Κύπρου.

Μετάβαση μετά στην Ιερά Μονή του Αγίου Νεοφύτου. Δίπλα στην Μονή, σε ένα λαξευμένο μέσα στα βουνά τόπο, είναι η εγκλείστρα, όπου έζησε και αγίασε ο Άγιος Νεόφυτος.

Ακολουθεί επίσκεψη στο γραφικό Μοναστήρι της Παναγίας Χρυσορρογιάτισσας, από το οποίο φαίνεται ολόκληρη η Πάφος.

Γεύμα στο χωριό Φύτη, στην ταβέρνα της κυρίας Μαρίας, που ξέρει να φτιάχνει ωραίους παραδοσιακούς κυπριακούς μεζέδες. Μετά το γεύμα, μια βόλτα στο γραφικό χωριό, με την σπάνια αρχιτεκτονική του και τα υπέροχα υφαντά. Η πλατεία του χωριού είναι πλακόστρωτη με ολάνθιστες γλάστρες, λιθόκτιστη βρύση και παλιό ελιόμυλο. Επίσκεψη στο Μουσείο Υφαντικής και Λαϊκής Τέχνης, με τα περίφημα φυτιώτικα υφαντά. Πολύ κοντά η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, κτίσμα του 19ου αιώνα και ένας δρυς χιλίων ετών.

ΚΟΥΡΙΟΝ

Επίσκεψη σε ένα από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Κύπρου, στο λόφο του Κουρίου, εκεί, όπου σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ιδρύθηκε μια πόλη, από Αχαιούς που ήρθαν από το Άργος της Πελοποννήσου. Μια σύντομη εισήγηση του διοργανωτή Ανδρέα Χατζηθωμά στο θέατρο του Κουρίου με θέμα: «Τόπος ιερός – λόγος θεατρικός»

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ

Μετά το Κούριο, επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λεμεσού, όπου εκτίθενται ευρήματα που καλύπτουν όλη την αρχαιότητα, από την 10η χιλιετία π.Χ. μέχρι και το τέλος της ρωμαϊκής περιόδου, τα οποία προέρχονται από την πόλη και την Επαρχία της Λεμεσού.

Ακολουθεί επίσκεψη σε μια από τις αρχαιότερες βασιλεύουσες πόλεις την αρχαία Αμαθούντα, στην οποία, σύμφωνα με το μύθο, λατρευόταν ο Ηρακλής, ενώ άλλοι μύθοι μιλούν για την όμορφη πριγκίπισσα Αριάδνη, την κόρη του Μίνωα, που φεύγοντας με το Θησέα από το λαβύρινθο της Κρήτης εγκαταλείφθηκε στην Αμαθούντα.

Ακολουθεί ένα υπέροχο γεύμα σε ένα κοντινό χωριό, στο Αρμενοχώρι.

Επίσκεψη στο Κάστρο Λεμεσού (Μεσαιωνικό Μουσείο Κύπρου)

Κατά την επιστροφή στην Πάφο, στάση στο Μεσαιωνικό Κάστρο στο Κολόσσι της Λεμεσού και πέρασμα από την Πέτρα του Ρωμιού, απ’ όπου αναδύθηκε η Αφροδίτη.