Η πορεία του Αποστόλου Παύλου στην Κύπρο


Διοργανωτής: Σάββας Πραστίτης


1η ημέρα Άφιξη και μεταφορά στο ξενοδοχείο στη Λάρνακα

2η ημέρα Στη Δερύνεια θα γίνει μια οπτικοακουστική περιδιάβαση στον κατεχόμενο χώρο της αρχαίας Σαλαμίνας και στην κατεχόμενη Μονή του Αποστόλου Βαρνάβα, τόπο άφιξης του Αποστόλου Παύλου στην Κύπρο, μαζί με τους Αποστόλους Μάρκο και Βαρνάβα. Περιδιάβαση στο χωριό και επίσκεψη σε δύο ναούς του 15ου αιώνα και στο ναό του Αγίου Μοδεστου, προστάτη των ζώων. Περνάμε από την παραλία του Πρωταρά και πάμε στη Σωτήρα για γεύμα. Περιδιάβαση σε ιστορικούς ναούς και μουσείο στη Σωτήρα, για να καταλήξουμε στο μεσαιωνικό Μοναστήρι της Αγίας Νάπας. Επιστροφή στο ξενοδοχείο, ξεκούραση και δείπνο.

3η ημέρα Επίσκεψη στην Ιερά Μονή της Παναγίας του Μαχαιρά, όπου βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που αποδίδεται στον Άγιο Λουκά τον Ευαγγελιστή. Προσκύνημα μετά στην Ιερά Μονή Αγίας Θέκλης στη Μοσφιλωτή και στη συνέχεια στην Ιερά Μονή Σταυροβουνίου. Επίσκεψη στην Εκκλησία Παναγίας Αγγελόκτιστης, όπου υπάρχουν ψηφιδωτά του 6ου αιώνα . Γεύμα στην παραλία κοντά στο Φάρο. Και μετά στη Λάρνακα, στην Εκκλησία του Αγίου Λαζάρου 10ου αιώνα, όπου σώζεται ο τάφος και η κάρα του Αγίου. Πέρασμα από το Κάστρο της Λάρνακας, πριν επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο, για ξεκούραση και δείπνο.

4η ημέρα Στη Λευκωσία, στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου. Δίπλα είναι το Βυζαντινό Μουσείο, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και το Μουσείο Αγώνος. Ελαφρύ γεύμα με κυπρικά αλλαντικά και χαλλούμια και μετά στην εκκλησία Αρχάγγελου Μιχαήλ Τρυπιώτη, στο ναό του Αγίου Σάββα και στην Παναγία Φανερωμένη. Επιστρέφοντας στη Λάρνακα στάση στην Αθηένου, όπου υπάρχουν ιστορικοί ναοί του 18ου και του 19ου αιώνα και συνάντηση με θρησκευτικούς παράγοντες της κωμόπολης. Επιστροφή στο ξενοδοχείο, ξεκούραση και δείπνο.

5η ημέρα Στην Ταμασό, μετά το Σπήλαιο της Παναγίας της Χρυσοσπηλιώτισσας, στη γυναικεία Μονή Αγίου Ηρακλειδίου, του πρώτου μαθητή των Αποστόλων Παύλου και Βαρνάβα και του πρώτου επισκόπου Κύπρου. Επίσκεψη στη Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής και συνάντηση με τον Μητροπολίτη κ. Ησαϊα. Ακολούθως στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Ορούντας, γεύμα στο χωριό και μετά στο Μένικο, στην εκκλησία του Αγίου Κυπριανού, η Ευχή του οποίου απελευθερώνει από τα μάγια και το μάτιασμα. Επιστροφή στο ξενοδοχείο, ξεκούραση και δείπνο.

6η μέρα Στην Ιερά Μονή της Παναγίας του Κύκκου, μια από τις τρεις μεγαλύτερες και ιστορικότερες σταυροπηγιακές Ιερές Μονές της Κύπρου, όπου υπάρχει και η γνωστή εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας, αγιογραφημένη από τον Ευαγγελιστή Λουκά. Γεύμα στον Πεδουλά και μετά πέρασμα από τις Ιερές Μονές Τιμίου Προδρόμου Μέσα Ποταμού και Συμβούλου Χριστού, μια από τις αρχαιότερες Μονές της Κύπρου του 6oυ αιώνα. Επιστροφή στο ξενοδοχείο, ξεκούραση και δείπνο.

7η μέρα Στην Πάφο. Πρώτα στην Παναγία Χρυσοπολίτισσα, η οποία χτίστηκε το 13ο αιώνα. Στον περίβολο μπορεί κανείς να δει τη Στήλη του Αποστόλου Παύλου, όπου σύμφωνα με την παράδοση μαστιγώθηκε ο Απόστολος Παύλος προτού ο Ρωμαίος κυβερνήτης Σέργιος Παύλος μυηθεί στο χριστιανισμό. Θα δούμε μετά τα εξαιρετικά ψηφιδωτά της Πάφου, που απεικονίζουν σκηνές από την ελληνική μυθολογία. Γεύμα στην παραλία δίπλα στο Κάστρο και στην Μονή του Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου. Συνάντηση με τον Ηγούμενο της Μονής, Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Χύτρων κ. Λεόντιο. Επιστροφή στο ξενοδοχείο, ξρκούραση και δείπνο.

8η μέρα Μεταφορά στο αεροδρόμιο Πάφου για αναχώρηση.

Η κάθε ομάδα μπορεί να αποφασίσει να επιμηκύνει ή να συντομεύσει το πρόγραμμα, αφού διαβάσει περισσότερα για το θέμα και δει τις σχετικές φωτογραφίες….