Η πορεία του Αποστόλου Παύλου στην Κύπρο


Διοργανωτής: Σάββας Πραστίτης

Ακολουθήστε τα βήματα του Αποστόλου Παύλου και επισκεφθείτε τα μέρη, όπου κήρυξε και διέδωσε τον χριστιανισμό.Ο Παύλος, αν και δεν ανήκε στον κλειστό κύκλο των μαθητών του Ιησού, έγινε Απόστολος μετά από θεϊκό κάλεσμα και ανέλαβε, με τον τρόπο αυτό, το βαρύ φορτίο της εξάπλωσης του Ευαγγελίου. Ο Παύλος ήταν τυχερός καθώς συνδύαζε τρία πολύ σημαντικά στοιχεία για το ρόλο που είχε αναλάβει. Πρώτον, ήταν Εβραίος και, επομένως, χαρακτηριζόταν από αγωνιστικό πνεύμα και πείσμα. Δεύτερον, διέθετε ελληνική εκπαίδευση, πνεύμα και ψυχή και τρίτον, ήταν Ρωμαίος πολίτης, με δυνατότητα να ταξιδεύει ελεύθερα σε μια τεράστια αυτοκρατορία που έφτανε έως τα όρια του τότε γνωστού κόσμου.

Το 45 μ.Χ., οι δύο Απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας, συνοδευόμενοι από το Μάρκο, ταξίδεψαν από την Αντιόχεια στη Σιλεσία και από εκεί με πλοίο στην Κύπρο όπου έφτασαν στη Σαλαμίνα, που εκείνη την εποχή ήταν το μεγαλύτερο λιμάνι του νησιού. (Πράξεις 13:5)

Στην Πάφο, κατάφεραν να προσηλυτίσουν τον Ρωμαίο ανθύπατο, ο οποίος ασπάστηκε τη χριστιανική πίστη. Με τον τρόπο αυτό, η Κύπρος έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που κυβερνήθηκε από χριστιανό.


ΔΕΡΥΝΕΙΑ

Αρχίζουμε από τη Δερύνεια, μια κωμόπολη στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, από την οποία θα γίνει μια οπτικοακουστική περιδιάβαση στον χώρο της αρχαίας Σαλαμίνας και στη Μονή του Αποστόλου Βαρνάβα, τόπο άφιξης του Αποστόλου Παύλου στην Κύπρο, μαζί με τους Αποστόλους Μάρκο και Βαρνάβα. Τόσο η αρχαία Σαλαμίνα όσο και η Μονή του Αποστόλου Βαρνάβα είναι στις κατεχόμενες από τα τουρκικά στρατεύματα περιοχές από το 1974. Η παρουσίαση θα γίνει στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου, απ’ όπου θα ατενίσουμε την πόλη «φάντασμα», την κατεχόμενη Αμμόχωστο.

 

THEO1 SP 1

Αμέσως μετά θα επισκεφθούμε:

Το Ναό της Γεννήσεως της Θεοτόκου του 15ου αιώνα, το εσωτερικό του οποίου κοσμείται με ωραιότατο ξύλινο σκαλιστό εικονοστάσι που κατασκευάστηκε το 1911. Σ” αυτό υπάρχουν εικόνες του 18ου αιώνα και πιο παλιές.

Ακολούθως θα πάμε στο Ναό του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος κτίστηκε τέλος του 15ου ή αρχές του 16ου αιώνα. Είναι ένα εκκλησάκι βυζαντινού ρυθμού με τρούλο. Το Άγιο Βήμα χωρίζεται από τον κυρίως ναό με ωραιότατο ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο εικονοστάσι που κατασκευάστηκε κατά τον 16ο αιώνα. Υπάρχει επίσης κάτω από αψίδα στο βόρειο τοίχο δίπλα στο εικονοστάσι μεγάλη τοιχογραφία που παρουσιάζει τον Άγιο Γεώργιο έφιππο, πλαισιωμένο με μικρές εικόνες από το μαρτύριό Του.

Θα επισκεφθούμε μετά το Ναό του Αγίου Μοδέστου, ο οποίος θεωρείται προστάτης των ζώων.

Πέρασμα από την παραλία Πρωταρά και Προφήτη Ηλία καθοδόν προς την κωμόπολη της Αγίας Νάπας.
ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ

Στην Αγία Νάπα θα επισκεφθούμε το μεσαιωνικό Μοναστήρι Αγίας Νάπας, όπου θα έχουμε μια πεντάλεπτη ομιλία του διοργανωτή Σάββα Πραστίτη.

THEO1 SP 9

Το Μοναστήρι της Αγίας Νάπας βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό της επαρχίας Αμμοχώστου. Το όνομα «Αγία Νάπα» σημαίνει Άγιο δάσος. Η περιοχή πήρε την ονομασία της από την «Εικόνα της Παναγίας της Νάπης», δηλαδή της Αγίας του Δάσους, και για συντομία ονομάστηκε «Αγία Νάπα»…

ΣΩΤΗΡΑ

Στην κωμόπολη Σωτήρα όπου θα δει ο επισκέπτης το ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, το ναό του Αγίου Γεωργίου των Χορτακιών, την ιερά μονή της Παναγίας της Χορδακιώτισσας, το παρεκκλήσι του Αγίου Μάμα και άλλες εκκλησίες και αξιοθέατα του Δήμου Σωτήρα.

ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΧΑΙΡΑ

Στην Ιερά Μονή της Παναγίας του Μαχαιρά, όπου βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που αποδίδεται στον Άγιο Λουκά τον Ευαγγελιστή.

THEO1 SP 91 THEO1 SP 92
Ο θρύλος λέει ότι ένας άγνωστος ερημίτης έφερε την εικόνα αυτή στη Κύπρο από τη Μικρά Ασία στα χρόνια της εικονομαχίας (8ος – 9ος αιώνας). Ο ερημίτης κατέλυσε σε μία σπηλιά στο βουνό του Μαχαιρά. Το 1145, οι ερημίτες Νεόφυτος και Ιγνάτιος, έφτασαν στο σημείο και βρήκαν τη σπηλιά καλυμμένη με θάμνους. Έκοψαν τους θάμνους με ένα θεόσταλτο μαχαίρι και κατόρθωσαν να πλησιάσουν την εικόνα. Έτσι η εικόνα πήρε το όνομα «Μαχαιριώτισα» ή πιο απλά του Μαχαιρά. Το μοναστήρι με το ίδιο όνομα χτίστηκε αργότερα στο ίδιο σημείο και είναι ένα από τα τρία Κυπριακά μοναστήρια πουέχουν το ιδιαίτερο προνόμιο του Σταυροπηγίου.

ΑΓΙΑ ΘΕΚΛΗ

Προσκύνημα στην Ιερά Μονή Αγίας Θέκλης στην Μοσφιλωτή, η οποία, σύμφωνα με την παράδοση, κτίστηκε από την Αγία Ελένη κατά την επίσκεψή της, τις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ.στην Κύπρο.

Όταν η Αγία Ελένη έφθασε στην περιοχή, όπου σήμερα βρίσκεται η μονή και ανέπεμψε δέηση στο Θεό, άρχισε να ρέει από την γη αγίασμα, που δρόσισε την ίδια και την συνοδεία της. Στη συνέχεια πάνω από το σημείο αυτό έκτισε εκκλησία, την οποία αφιέρωσε στην Πρωτομάρτυρα και Ισαπόστολο Αγία Θέκλη. Το αγίασμα υπάρχει μέχρι σήμερα και χρησιμοποιείται από τους πιστούς, για τη θεραπεία δερματικών νοσημάτων και εκζεμάτων.

ΣΤΑΥΡΟΒΟΥΝΙ

Επίσκεψη στη συνέχεια στην Ιερά Μονή Σταυροβουνίου, που βρίσκεται στην κορυφή ενός απόκρημνου και απομονωμένου βουνού, με εξαίσια θέα προς όλες τις κατευθύνσεις.

THEO1 SP 81

Η αρχική ονομασία του βουνού αυτού ήταν Όλυμπος. Επί Φραγκοκρατίας συνυπήρχε η ονομασία «όρος του Τιμίου Σταυρού» που, τελικά, στην Τουρκοκρατία γίνεται Σταυροβούνι. H ίδρυση της Μονής ανάγεται στις αρχές του 4ου αιώνα και αποδίδεται στη βασιλομήτορα αγία Ελένη, μητέρα του Κωνσταντίνου του Μεγάλου. Η αγία Ελένη επισκέπτεται το νησί κατά το ταξίδι της επιστροφής της από τους Αγίους Τόπους (όπου ανακάλυψε το Σταυρό του Θείου Πάθους) προς την Κωνσταντινούπουλη. Μετά από θεϊκή αποκάλυψη, η αγία Ελένη έρχεται στην κορυφή του κυπριακού Ολύμπου, καταργεί τον προϋπάρχοντα ειδωλολατρικό ναό του Δία και ανεγείρει τον αρχικό χριστιανικό ναό, τον οποίο προικοδοτεί με τον Σταυρό του καλού Ληστή, τον ένα από τους ήλους (καρφιά) της Σταύρωσης και ένα τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου. Ο ναός αυτός καθίσταται σύντομα Μονή με ευλαβείς μοναχούς, φύλακες των σεπτών κειμηλίων. Η Μονή Σταυροβουνίου που λειτουργεί ως κοινόβιο και με την χάρη του Θεού αριθμεί σήμερα 30 μοναχούς.

ΚΙΤΙ

Επίσκεψη στην Εκκλησία Παναγίας Αγγελόκτιστης που έχει ψηφιδωτές παραστάσεις του 6ου αιώνα στην αψίδα του ναού. Εκεί απεικονίζεται η «ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΑ» βρεφοκρατούσα πλαισιωμένη από τους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ.

THEO1 SP 21

Ο ναός κτίστηκε τον 11ο αιώνα πάνω στα ερείπια μίας παλαιοχριστιανικής βασιλικής του 5ου αιώνα. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, οι κάτοικοι του αρχαίου Κιτίου, εξ’ αιτίας των Αραβικών επιδρομών μετακινήθηκαν προς το Κίτι για περισσότερη ασφάλεια, και αποφάσισαν να αναγείρουν ναό προς τιμή της Θεοτόκου. Με την έναρξη των εργασιών διαπίστωσαν ότι κατά την διάρκεια της νύκτας τα θεμέλια του ναού μετακινούνταν σε διαφορετική τοποθεσία. Σύμφωνα πάντα με την παράδοση, οι κάτοικοι μετέφεραν το ναό αλλού και διαπίστωσαν πως τη νύκτα κατέβαιναν στρατιές αγγέλων και έκτιζαν το ναό, εξού και το προσωνύμιο Αγγελόκτιστη.

Στο εσωτερικό του, ο ναός της Παναγίας της Αγγελόκτιστης κοσμείται με σημαντικές τοιχογραφίες του 13ου αιώνα, φορητές εικόνες διαφόρων εποχών και με το περίφημο ψηφιδωτό της Παναγίας της Αγγελόκτιστης.

ΛΑΡΝΑΚΑ

Επίσκεψη στην Εκκλησία του Αγίου Λαζάρου  10ου αιώνα, όπου σώζεται ο τάφος και η κάρα του Αγίου.

Η εκκλησία του Αγίου Λαζάρου είναι κτισμένη στην παραλιακή ζώνη της πόλης της Λάρνακος και αποτελεί το λατρευτικό κέντρο του Αγίου Λαζάρου στην Κύπρο. Η σχέση του αγίου με το νησί υπήρξε στενή. Μετά την έγερσή του κατέφυγε στην Κύπρο όπου συναντήθηκε με τους Αποστόλους Παύλο και Βαρνάβα, οι οποίοι τον χειροτόνησαν επίσκοπο Κιτίου. Οι πηγές αναφέρουν ότι τάφηκε σε μαρμάρινη λάρνακα η οποία έφερε την επιγραφή «Λάζαρος ó τετραήμερος καί φίλος τοũ Χριστοũ». Ο ναός του Αγίου Λαζάρου, μαζί με το οχυρωμένο λιμάνι και το φράγκικο κάστρο, αποτελούσαν κατά τους μεσαιωνικούς και νεότερους χρόνους τα μεγαλοπρεπέστερα κτίρια της Λάρνακος.

Πέρασμα από το Κάστρο της Λάρνακας, το οποίο για πολλούς αιώνες προστάτευε τη Λάρνακα και την Κύπρο ολόκληρη από τους ληστές, πειρατές και εισβολείς.

THEO1 SP 17 THEO1 SP 18

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Στη Λευκωσία, επίσκεψη πρώτα στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, ο οποίος κτίστηκε το 1662 στον χώρο της Μονής του Αγίου Ιωάννου του Πίπη. Η μονή αυτή ήταν αφιερωμένη στον Ευαγγελιστή Ιωάννη, τον αγαπημένο μαθητή του Χριστού. Το επώνυμο Πίπη προέρχεται από την αραβική λέξη habib, που σημαίνει αγαπώ, και εφόσον ο Ιωάννης είναι ο ευαγγελιστής της αγάπης, γι’ αυτό ταίριαζε απόλυτα στην περίπτωση αυτή το αραβικό αυτό επίθετο. Μια σύντομη  (πεντάλεπτη) αναφορά στην ιστορική εκκλησία από τον διοργανωτή Σάββα Πραστίτη.

THEO1 SP 23 THEO1 SP 24

Δίπλα είναι το Βυζαντινό Μουσείο, στο οποίο υπάρχει η πλουσιότερη και αντιπροσωπευτικότερη συλλογή έργων βυζαντινής τέχνης, από ολόκληρη την Κύπρο.

Και το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, στο οποίο  υπάρχουν έργα υφαντικής, αγγειοπλαστικής, κεντητικής, μεταλλοτεχνίας, ξυλογλυπτικής, καλαθοπλεκτικής, δερματοτεχνίας, λαϊκής ζωγραφικής, φορεσιές, δαντέλες, γεωργικά εργαλεία, εργαλεία υφαντικής κ.ά.

THEO1 SP 28 THEO1 SP 30 THEO1 SP 31

Μετά στο Μουσείο Αγώνος, στο οποίο εκτίθενται προσωπικά αντικείμενα των αγωνιστών του απελευθερωτικού αγώνα 1955-’59 από την αγγλική κατοχή.

Μετά στην εκκλησία Αρχάγγελου Μιχαήλ Τρυπιώτη, σε μια πυκνοκατοικημένη ενορία από τον καιρό της Φραγκοκρατίας.

THEO1 SP 36

Δίπλα είναι ο ναός του Αγίου Σάββα, ο οποίος φιλοξενεί τις θαυματουργικές εικόνες του Αγίου Γεωργίου του Εξορινού και του Αγίου Φανουρίου.

Και μετά στην εκκλησία της Παναγίας Φανερωμένης, που κτίστηκε το 1872 και ήταν η μεγαλύτερη εκκλησία της Λευκωσίας. Στο μαρμάρινο μαυσωλείο στα ανατολικά της εκκλησίας υπάρχουν λείψανα των επισκόπων και ιερέων που εκτελέστηκαν από τους Οθωμανούς το 1821.

THEO1 SP 46

ΑΘΗΕΝΟΥ

Επίσκεψη στην Αθηένου στην Εκκλησία της Παναγίας του 1711 και στις Εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου και του Αγ. Φωκά, και οι δύο του 1880.THEO1 SP 53

ΤΑΜΑΣΟΣ

Περιοχή Ταμασού

Το πρωί θα πάμε στην Κάτω Δευτερά, στο Σπήλαιο της Παναγίας της Χρυσοσπηλιώτισσας. Εκεί θα δούμε την θαυματουργό εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που βρέθηκε με θαύμα σε μια λαξευτή σπηλιά στο βράχο. Θα δούμε επίσης το Ασκητήριο και παραστάσεις του 14ου μ.Χ. αιώνα. Υπάρχουν τρία λαξευμένα υποσπήλαια που συνδέονται μεταξύ τους με δύο εσωτερικές σήραγγες. Στο κεντρικό υποσπήλαιο, που είναι το μεγαλύτερο, υπάρχει ναός. Μέσα στο ιερό βήμα υπάρχουν σημαντικές τοιχογραφίες, οι οποίες ανάγονται στον 12ο – 13ο αιώνα. Η ονομασία του σπηλαίου οφείλεται στην ανεύρεση της σεπτής και θαυματουργής εικόνας της Παναγίας η οποία σύμφωνα με την παράδοση βρέθηκε με θαυμαστό τρόπο μέσα στο σπήλαιο. Από τότε το σπήλαιο ονομάστηκε «χρυσό σπήλαιο» και «Χρυσοσπηλιώτισσα» η Παναγία μας.

THEO1 SP 54 THEO1 SP 55

Μετά θα πάμε στη γυναικεία Μονή Αγίου Ηρακλειδίου, του πρώτου μαθητή των Αποστόλων Παύλου και Βαρνάβα και του πρώτου επισκόπου Κύπρου. Θα προσκηνύσουμε τον τάφο του Αγίου, που έχει πανέμορφα ψηφιδωτά. Η Μονή ιδρύθηκε κατά την πρώϊμη βυζαντινή περίοδο (330-350 μ.Χ). από Κυπρίους ευσεβείς, προς τιμήν του αγίου Ηρακλειδίου. Σύμφωνα με τον Ρώσο μοναχό Βασίλη Μπάρσκυ, πού επισκέφθηκε τη Μονή το 1735, αυτή είχε αμπέλια, περιβόλια, χωράφια και πρόβατα, σε ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον, με χαμηλά βουνά, νερό και οπωροφόρα δέντρα. Από το γραπτό αυτό κείμενο πληροφορούμαστε την ύπαρξη τριών σαρκοφάγων μέσα στο Μεσαιωνικό Μαυσωλείο των Επισκόπων Ηρακλείδιου, Μνάσωνα και Ρόδωνα.

THEO1 SP 59
Επίσκεψη στη Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής, όπου θα δούμε το Μουσείο και το λειψανοφυλάκιο, έργα του Μητροπολίτη κ.κ. Ησαϊα. Κέρασμα από τη Μητρόπολη και σύντομη διάλεξη πέντε λεπτών από τον διοργανωτή.

Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Ορούντας

Η Μονή βρίσκεται δίπλα σε ένα δάσος με ευκαλύπτους, ελιές, αμυγδαλιές, χαρουπιές και οπωροφόρα δέντρα. Κτίστηκε τον 16ο αιώνα. Το τέμπλο είναι γεμάτο με εικόνες, ενώ στα δεξιά του είναι το προσκυνητάρι του Αγίου Νικολάου και στ” αριστερά του η ιστορική εικόνα του νέου Ιερομάρτυρος Φιλουμένου από την Ορούντα. Η Μονή, η οποία έχει ιστορία περισσότερων από χιλίων χρόνων, υπέστη πολλές λεηλασίες και επιδρομές κατακτητών. Κατά την Τουρκοκρατία οι Τούρκοι ερήμωσαν τον χώρο και σκότωσαν τον ηγούμενο ρίχνοντάς τον σε ένα λάκκο. Οι Τούρκοι παρέμειναν για αρκετά χρόνια στη Μονή, χρησιμοποιώντας την για τη φύλαξη των προβάτων τους και καλλιεργώντας τα κτήματά της. Στη συνέχεια πούλησαν τη Μονή σε κάποιο μοναχό, τον πατέρα Παΐσιο από το Νικητάρι, ο οποίος το δώρισε στην Μητρόπολη Κερύνειας. Μετά το 1973 η Μονή περιήλθε στη δικαιοδοσία της Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου και το 1994 άρχισε η ανακαίνισή της με πρωτοβουλία των κατοίκων του παρακείμενου χωριού Ορούντα. Σήμερα, στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου μοναχές και προσκυνητές, βιώνουν την ιδιαίτερη ευλογία της ανασυστάσεως μιας αρχαίας Μονής.

Επίσκεψη στο όμορφο χωριό Μένικο, στην εκκλησία του Αγίου Κυπριανού. Εκεί ο ιερέας θα διαβάσει σε όσους επιθυμούν, την Ευχή του Αγίου Κυπριανού, η οποία απελευθερώνει από τα μάγια και το μάτιασμα.

ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΚΥΚΚΟΥ
Ιερά Μονή της Παναγίας του Κύκκου, μια από τις τρεις μεγαλύτερες και ιστορικότερες σταυροπηγιακές Ιερές Μονές της Κύπρου, της οποίας  Ηγούμενος είναι ο εκάστοτε Μητροπολίτης Κύκκου. Στην Μονή υπάρχει και η γνωστή εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας (του Κύκκου) που παρουσιάζει την Παναγία βρεφοκρατούσα από τη δεξιά πλευρά, η οποία, κατά την παράδοση, φέρεται να είναι αγιογραφημένη από τον Ευαγγελιστή Λουκά. Θα επισκεφθούμε και το πολύ πλούσιο Μουσείο και οι διοργανωτές θα κάνουν μια πεντάλεπτη διάλεξη για τη μονή και Τα Σταυροπηγιακά Μοναστήρια της Κύπρου

Επίσκεψη στο Παλαιχώρι στο ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, όπου υπάρχουν τοιχογραφίες ιταλοβυζαντινής τέχνης και έχει κηρυχθεί μνημείο της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Η εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. από το 2000 περιλαμβάνεται, μαζί με εννέα άλλες τοιχογραφημένες βυζαντινές εκκλησίες του Τροόδους, στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η εκκλησία κτίστηκε στις αρχές του 16ου αιώνα.  Το εσωτερικό του ναού κοσμείται με τοιχογραφίες, οι οποίες αποτελούν ένα από τα πιο ολοκληρωμένα εικονογραφικά σύνολα της υστεροβυζαντινής τέχνης της Κύπρου. Πρόκειται για το σημαντικότερο δείγμα μιας ομάδας έργων της ενετοκρατίας που ακολουθούν την παραδοσιακή βυζαντινή τέχνη, επηρεασμένη από τη δυτική ζωγραφική.

Μετά στο Μουσείο Βυζαντινής Κληρονομιάς Παλαιχωρίου

Ακολούθως στο Πελέντρι, στην Εκκλησία Τιμίου Σταυρού, του 12ου αιώνα, η οποία περιλαμβάνεται στα  Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Πεντάλεπτη ομιλία με θέμα: Η Εκκλησία της Κύπρου κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες.
Η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στο Πελέντρι, έχει εικονογραφίες από το 1171. Πρόκειται για μια σπάνια εκκλησία, με τεχνοτροπία του 12ου αιώνα, που μοιάζει με σύγχρονα παραδείγματα από εκκλησίες του ελλαδικού χώρου, της Καππαδοκίας και της Κρήτης.
Eπίσκεψη κοντά στο χωριό Μονιάτης, στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Μέσα Ποταμού.
Βρίσκεται στις νότιες πλαγιές της οροσειράς του Τροόδους. Η ιστορία της ανάγεται στην Βυζαντινή Περίοδο, σαφέστερα τον 12ο αιώνα.
Επίσκεψη στην Ιερά Μονή Συμβούλου Χριστού, μια από τις αρχαιότερες Μονές της Κύπρου εφόσον ανάγεται στον 6o με 7o αιώνα μΧ. Κατά μια εκδοχή η Μονή πήρε το όνομα της από το αγιογραφικό χωρίο του προφήτη Ησαΐα «και καλείται το όνομα αυτού μεγάλης βουλής Άγγελος θαυμαστός Σύμβουλος».

ΠΑΦΟΣ

Πρώτα στην Παναγία Χρυσοπολίτισσα, η οποία χτίστηκε το 13ο αιώνα. Στον περίβολο μπορεί κανείς να δει τη Στήλη του Αποστόλου Παύλου, όπου σύμφωνα με την παράδοση μαστιγώθηκε ο Απόστολος Παύλος προτού ο Ρωμαίος κυβερνήτης Σέργιος Παύλος μυηθεί στο χριστιανισμό.
Θα πάμε μετά στην Έπαυλη του Θησέα, μόλις δυο βήματα από το λιμάνι της Πάφου, όπου βρέθηκαν τυχαία εξαιρετικά ψηφιδωτά, που απεικονίζουν σκηνές από την ελληνική μυθολογία. H Έπαυλη του Θησέα θεωρείται ότι ήταν κατοικία του Ρωμαίου ανθυπάτου Σέργιου Παύλου, ο οποίος σύμφωνα με την παράδοση, ασπάστηκε τον χριστιανισμό μετά το άκουσμα των κηρυγμάτων του Αποστόλου Παύλου.
Μετά θα πάμε στην Ιερά Μητρόπολη Πάφου, όπου υπάρχει Βυζαντινό Μουσείο.
Γεύμα και μετά στην Μονή του Αγίου Νεοφύτου, κοντά στο χωριό Τάλα. Η μονή Ιδρύθηκε από τον Άγιο Νεόφυτο το 1159. Ο ίδιος, έζησε εκεί και πέθανε το 1219, σε ηλικία 85 ετών. Η κύρια εκκλησία του μοναστηριού χτίστηκε περίπου 200 χρόνια μετά το θάνατό του και είναι αφιερωμένη στην Παναγία.
Στην επιστροφή περνάμε από την Γεροσκήπου για να δούμε τον υπέροχο ναό της Αγίας Παρασκευής.
THEO1 SP 111