ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ - ΛΑΡΝΑΚΑ


1η μέρα Παραλαβή από το αεροδρόμιο και μεταφορά σε ξενοδοχείο της Λάρνακας.

2η μέρα

Αρχαία ελληνική μουσική:
Α. Διονυσιακή μουσική αντίληψη
Β. Απολλώνια μουσική αντίληψη
Γ. Πυθαγόρας και μουσική
Δ. Λόγος – μαθηματικά και μουσική
Ε. Μουσικά όργανα

Επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείο της Λάρνακας και στο Φρούριο της πόλης δίπλα στα ερείπια του αρχαίου λιμανιού. Επίσκεψη στην Εκκλησία του Αγίου Λαζάρου, ο οποίος μετά την Ανάστασή του κατέφυγε στην Κύπρο και χειροτονήθηκε Επίσκοπος Κιτίου. Περιδιάβαση στο παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων και διάλειμμα για καφέ. Επίσκεψη στο Μουσείο Πιερίδη και μετά στον ιερό χώρο των Μουσουλμάνων, το τέμενος της Χαλά Σουλτάν, όπου υπάρχει ο τάφος της Ουμ Χαράμ, θείας του προφήτη Μωάμεθ. Μετά θα επισκεφθούμε την εντυπωσιακή Εκκλησία της Παναγίας Αγγελόκτιστης (11ος αι.) στο Κίτι. Επιστροφή στη Λάρνακα, για ξεκούραση και δείπνο στο ξενοδοχείο.

3η μέρα

1. Παρουσίαση αρχαίων ελληνικών οργάνων
2. Αφήγηση μύθου με τη συνοδεία ενός αρχαίου ελληνικού οργάνου

Εκδρομή σε μια κοσμοπολίτικη παραλία στην Αγία Νάπα, όπου βέβαια υπάρχει και το πανέμορφο μεσαιωνικό μοναστήρι «Αγία Νάπα» (Παναγία αντίστροφα). Πέρασμα μετά από τις παραλίες του τη Πρωταρά. Ο δρόμος οδηγεί στη Δερύνεια, το τελευταίο ελεύθερο χωριό της επαρχίας Αμμοχώστου, απ” όπου αντικρύζουμε την πόλη-φάντασμα Αμμόχωστο. Στο χωριό αυτό εκτός από τις εκκλησίες – μνημεία, του Αγίου Γεωργίου του 15ου αιώνα και του Αγίου Μόδεστου, προστάτη των ζώων, ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί φυτείες φραουλας και πολλά άλλα. Ακολουθούν δύο κωμοπόλεις του Παραλιμνίου και της Σωτήρας, όπου υπάρχουν πολλά αξιοθέατα.

4η μέρα
Στον αρχαιολογικό χώρο Ιδαλίου, ένα αρχαίο βασίλειο της Κύπρου, όπου τιμήθηκε ο πιο όμορφος νέος της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, ο Άδωνης.
Ακολούθως στη Λευκωσία, στην Καστελιώτισσα.

Διαδραστικό μουσικό εργαστήρι με αρχαία ελληνική μουσική:
– Χρήση μουσικών οργάνων (εγχόρδων και κρουστών).
– Εκμάθηση και εκτέλεση αρχαίας ελληνικής μουσικής.


Επίσκεψη μετά στο αρχαιλογικό μουσείο και στη συνέχεια στην οαλιά Λευκωσία, στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου. Δίπλα είναι το Βυζαντινό Μουσείο, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, και το Μουσείο Αγώνος. Μετά στις εκκλησίες της Παναγίας Φανερωμένης, του Αρχάγγελου Μιχαήλ Τρυπιώτη και του Αγίου Σάββα. Στάση για καφέ, αναψυκτικό και ελαφρύ γεύμα με κυπριακά αλλαντικά και χαλούμι. Θα δούμε μετά, την Συλλογή Αρχαιοτήτων Γεωργίου και Νεφέλης Τζιάπρα Πιερίδη και θα κάνουμε ένα περίπατο στη Λαϊκή Γειτονιά και στις οδούς Λήδρας και Ονασαγόρου, πριν αναχωρήσουμε στη Λάρνακα στο ξενοδοχείο, για ξεκούραση και δείπνο.

5η μέρα
Συνάντηση με το Μουσικό Σχολείο Λάρνακας. Αλληλλοενημέρωση και παρουσιάσεις. Πρόγραμμα διαμορφωμένο από κοινού για βόλτα στην πόλη και διασκέδαση.

6η μέρα Μεταφορά στο αεροδρόμιο για αναχώρηση.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει