Αρχαία - Μεσαιωνική Κύπρος


Διοργανωτής: Σολωμός Ορφανός

ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΚΑΣΤΡΟ ΚΟΛΟΣΣΙΟΥ

Επίσκεψη στο Κάστρο του Κολοσσιού, ένα από τα σημαντικότερα οχυρά της Μεσαιωνικής Κύπρου και σημαντικό φέουδο των Φράγκων ευγενών. Περπατώντας μέστα στο κάστρο, ο επισκέπτης αισθάνεται ότι από κάπου θα προβάλλουν Λουζινιανοί ιππότες.

ΛΟΦΟΣ ΚΟΥΡΙΟΥ

Επίσκεψη σε ένα από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Κύπρου, στο λόφο του Κουρίου, εκεί, όπου σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ιδρύθηκε μια πόλη, από Αχαιούς που ήρθαν από το Άργος της Πελοποννήσου. Μετά την ξενάγηση, με θέα τη θάλασσα μια σύντομη (5-10 λεπτά) αναφορά στη σημασία του μνημείου από αρχαιολογικής άποψης, από τον διοργανωτή του προγράμματος Σολωμό Ορφανό. Διαπιστώνεται έτσι και η θαυμάσια ηχητική του θεάτρου.

Επίσκεψη μετά στην Παλαιοχριστιανική βασιλική, το Στάδιο και το εντυπωσιακό Ιερό του Απόλλωνα Υλάτη.

ΑΡΧΑΙΑ ΑΜΑΘΟΥΝΤΑ

Επίσκεψη σε μια από τις σημαντικότερες πόλεις-βασίλεια της αρχαίας Κύπρου, την αρχαία Αμαθούντα.

Στο χωριό Αρμενοχώρι, στη παραδοσιακή Ταβέρνα “Άγιος Επίκτητος”, με θέα τη Λεμεσό,  δύο εισηγήσεις 5-10 λεπτών του Σ.Ορφανού με θέματα: «Η Ιστορία της Κύπρου πριν τη Βυζαντινή εποχή» και «Λατρευτικοί χώροι και η σημασία τους στην αρχαία πόλη».

ΙΕΡΟ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ

Επίσκεψη στο χώρο λατρείας της θεάς Αφροδίτης από τη Χαλκολιθική περίοδο (3900-2500 π.Χ.), ως θεάς της γονιμότητας. Εκεί είναι το Ιερό της Αφροδίτης στην Παλαίπαφο στο χωριό Κούκλια.Στο Ναό της Αφροδίτης βρέθηκαν πολλά τάματα που διασώζονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Παλαιπάφου όπως και τα αγάλματα της θεάς.

Πεντάλεπτη αναφορά του Σ.Ορφανού με θέμα: «Κύπρια Αφροδίτη: Ο χαρακτήρας της θεάς της Κύπρου και η λατρεία της στη γενέτειρά της, την Κύπρο».

Επίσκεψη στην παραλία στο Μεσαιωνικό κάστρο της Πάφου.

ΝΕΑ ΠΑΦΟΣ – ΨΗΦΙΔΩΤΑ

Μετά σε ένα από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Κύπρου, τη Νέα Πάφο, η οποία ιδρύθηκε στα τέλη του 4ου αι. π.Χ. από το βασιλιά της Πάφου Νικοκλή. Από το 1980 η Νέα Πάφος, μαζί με τον αρχαιολογικό χώρο της Παλαίπαφου, έχουν περιληφθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Οικία του Διόνυσου, ένα πολυτελές κτίσμα της ρωμαϊκής περιόδου που ανήκει στον τύπο της ελληνιστικής οικίας, που κτίστηκε τον 2ο αι. μ.Χ.ikia tou dionisou psifidoto
Σε ένα άλλο πολυτελές κτίσμα, στην Οικία του Ορφέα, υπάρχουν περίφημα ψηφιδωτά, όπως και έπαυλη του Θησέα, στην Έπαυλη του Αιώνα και στο Ωδείο. Ακολουθεί η Ρωμαϊκή Αγορά, το Ασκληπιείο και το θέατρο. Αμέσως μετά, επίσκεψη στους Τάφους των Βασιλέων και στην εκκλησία της Παναγίας Χρυσοπολίτισσας, που χτίστηκε τον 13ο αιώνα και στον περίβολο του ναού θα δούμε τη Στήλη του Αποστόλου Παύλου, όπου σύμφωνα με την παράδοση μαστιγώθηκε ο Απόστολος Παύλος προτού ο Ρωμαίος κυβερνήτης Σέργιος Παύλος μυηθεί στο χριστιανισμό.123124124

 Πέρασμα από την Πέτρα του Ρωμιού.

ΛΕΜΕΣΟΣ

Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Λεμεσού, όπου εκτίθενται ευρήματα που καλύπτουν όλη την αρχαιότητα, από την 10η χιλιετία π.Χ. μέχρι και το τέλος της ρωμαϊκής περιόδου, τα οποία προέρχονται από την πόλη και την Επαρχία της Λεμεσού.

Βόλτα στην πόλη και τα καταστήματα, μέχρι το εντυπωσιακό Κάστρο της Λεμεσού, όπου υπάρχει ένα Μεσαιωνικό Μουσείο.

Βόλτα στην παραλία και στη μαρίνα Λεμεσού.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό μουσείο Λευκωσίας, στο οποίο φυλάσσονται γλυπτά, κεραμικά, κοσμήματα και άλλα ευρήματα από όλη την Κύπρο.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ 3

Επίσκεψη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Κύπρου,  και στον

Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη στο Βυζαντινό Μουσείο και στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης

mousio laikis texnis

Στο αρχοντικό του Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου μια σύντομη  (πεντάλεπτη)αναφορά στη μεσαιωνική Λευκωσία από τον Σ.Ορφανό.

Επίσκεψη στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο

leventio dimotiko mousioΑΡΧΑΙΟ ΙΔΑΛΙΟΝ

Δεκαπέντε λεπτά μακριά από τη Λευκωσία είναι μια κωμόπολη, το
Δάλι
. Εκεί βρίσκεται το Αρχαίο Ιδάλιον εκεί όπου λατρεύτηκε πολύ ο όμορφος Θεός της μυθολογίας, ο Άδωνης. Στο Μουσείο του Δήμου ένα βίντεο για τα ευρήματα και Διάλεξη για τον Αδωνη και την Αφροδίτη – για τους έρωτες των πιο όμορφων θεών και των ανθρώπων στην μυθολογία και την ιστορία.

Φεύγοντας, βλέπουμε μνημεία του τόπου όπως τον Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Ευαγγελίστριας, που κτίστηκε χωρίς τσιμέντο και συνεχίζουμε στο εξωκκλήσι του Αγίου Μάμα βρίσκεται βορειοδυτικά του Ιδαλίου, στο δρόμο που οδηγεί στην Ποταμιά. Είναι γοτθικού ρυθμού και κτίστηκε τον 15ο-16ο αιώνα. Και Παρεκκλήσιο του Κύπριου Αγίου Δημητριανού του Ανδριδιώτη, που έζησε κατά την περίοδο των Αραβικών επιδρομών (7ος-10ος αιώνας) και από παιδί αναφέρεται ότι θεράπευσε κάποιον τυφλό. Ανακαινίστηκε τον 13o αιώνα.

 

ΑΡΧΑΙΟ ΚΙΤΙΟΝ

Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του αρχαίου Κιτίου στη πόλη της Λάρνακας και μετά από μια περιδιάβαση στην πόλη θα φτάσουμε στα κατάλοιπα του αρχαίου Λιμανιού, ακολουθώντας τα χνάρια του αρχαίου λαού των Φοινίκων.

Σύντομα αναφορά στα αρχαία λιμάνια από τον Σ. Ορφανό με θέμα: «Αρχαία λιμάνια της Κύπρου: Εμπόριο και σχέσεις μεταξύ γειτονικών λαών».

Επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείο της Λάρνακας, στο Φρούριο της πόλης  δίπλα στα ερείπια του αρχαίου λιμανιού.

ΛΑΡΝΑΚΑ

Επίσκεψη στην Εκκλησία του Αγίου Λαζάρου, ο οποίος μετά την Ανάστασή του κατέφυγε στην Κύπρο και χειροτονήθηκε Επίσκοπος Κιτίου. Σύμφωνα με την παράδοση σε πρωιμότερους ναούς κάτω από τον σημερινό βρισκόταν ο τάφος του Αγίου Λαζάρου.

Περιδιάβαση στο παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων.finikoudes

Επίσκεψη στο Μουσείο Πιερίδη

.null.null.null

Επίσκεψη στον ιερό χώρο των Μουσουλμάνων, το τέμενος της Χαλά Σουλτάν, όπου υπάρχει ο τάφος της Ουμ Χαράμ, θείας του προφήτη Μωάμεθ.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Επίσκεψη στην εντυπωσιακή Εκκλησία της Παναγίας Αγγελόκτιστης (11ος αι.) με το περίφημο ψηφιδωτό της Παναγίας, το οποίο θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά και περίτεχνα εντοίχια έργα του παλαιοχριστιανικού κόσμου.