Αρχαία - Μεσαιωνική Κύπρος


Διοργανωτής: Σολωμός Ορφανός

1η μέρα Άφιξη και μεταφορά στο ξενοδοχείο της Λεμεσού.

2η μέρα Επίσκεψη στο Κάστρο του Κολοσσιού, ένα από τα σημαντικότερα οχυρά της Μεσαιωνικής Κύπρου και σημαντικό φέουδο των Φράγκων ευγενών. Μετά στο λόφο του Κούριου, εκεί, όπου σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ιδρύθηκε μια πόλη, από Αχαιούς που ήρθαν από το Άργος. Μετά την ξενάγηση, με θέα τη θάλασσα μια σύντομη αναφορά στη σημασία του μνημείου, από τον διοργανωτή του προγράμματος Σολωμό Ορφανό. Ακολούθως πάμε σε μια πόλη-βασίλειο της αρχαίας Κύπρου, την αρχαία Αμαθούντα. Παραδοσιακό κυπριακό γεύμα μετά, στο διπλανό χωριό, το Αρμενοχώρι, όπου θα ακούσουμε και δύο σύντομες εισηγήσεις για την Ιστορία της Κύπρου πριν τη Βυζαντινή εποχή και τους λατρευτικούς χώρους στην αρχαία πόλη. Επιστροφή στο ξενοδοχείο για ξεκούραση και δείπνο.

3η μέρα Αναχώρηση στις 08.30 για την Πάφο. Πρώτα στο χωριό Κούκλια, στο Ιερό της Αφροδίτης, όπου θα δούμε αγάλματα και πολλά τάματα για τη θεά. Για το χαρακτήρα της θεάς και τη λατρεία της στη γενέτειρά της, θα μας μιλήσει ο διοργανωτής Σ.Ορφανός. Επίσκεψη και γεύμα στην παραλία, δίπλα στο Μεσαιωνικό κάστρο της Πάφου. Μετά το γεύμα, επίσκεψη στη Νέα Πάφο, ένα αρχαιολογικό χώρο, που μαζί με το Ιερό της Αφροδίτης έχουν περιληφθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Θα δούμε ψηφιδωτά στις Οικίες του Διόνυσου και του Ορφέα, στις επαύλεις του Θησέα και του Αιώνα και στο Ωδείο. Ακολουθεί η Ρωμαϊκή Αγορά, το Ασκληπιείο και το θέατρο. Αμέσως μετά, επίσκεψη στους Τάφους των Βασιλέων και στην εκκλησία της Παναγίας Χρυσοπολίτισσας. Εκεί θα δούμε τη Στήλη του Αποστόλου Παύλου, όπου σύμφωνα με την παράδοση μαστιγώθηκε ο Απόστολος Παύλος προτού ο Ρωμαίος κυβερνήτης Σέργιος Παύλος μυηθεί στο χριστιανισμό. Πέρασμα από την Πέτρα του Ρωμιού κατά την επιστροφή στο ξενοδοχείο στη Λεμεσό, για ξεκούραση και δείπνο.

4η μέρα Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Λεμεσού, το οποίο είναι μέσα στην πόλη. Θα συνεχίσουμε με βόλτα στην πόλη και τα καταστήματα, μέχρι το εντυπωσιακό Κάστρο της Λεμεσού, όπου υπάρχει άλλο ένα Μεσαιωνικό Μουσείο. Γεύμα δίπλα στο Κάστρο όπου έχει πολύ όμορφα καφέ και εστιατόρια. Θα συνεχίσουμε με βόλτα στην παραλία και στη μαρίνα Λεμεσού και ελεύθερο απόγευμα.Επιστροφή στο ξενοδοχείο για ξεκούραση και δείπνο.

5η μέρα 08.30 Αναχώρηση για τη Λευκωσία. Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό μουσείο Λευκωσίας και μετά στην Ιερά Αρχιεπισκοπή της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Κύπρου. Εκεί θα επισκεφθούμε τον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, το Βυζαντινό Μουσείο και το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης. Στο αρχοντικό του Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου, ο διοργανωτής θα κάνει μια σύντομη αναφορά στη μεσαιωνική Λευκωσία. Μετά θα έχουμε διάλειμμα με κυπριακά αλλαντικά και τυριά, καφέ, αναψυκτικά, χυμούς σε καφέ στην παλιά Λευκωσία και στη συνέχεια θα επισκεφθούμε το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο. Θα επισκεφθούμε μετά το Αρχαίο Ιδάλιον εκεί όπου λατρεύτηκε πιο όμορφος Θεός της μυθολογίας, ο Άδωνης. Φεύγοντας, βλέπουμε μνημεία της κωμόπολης του 15ου αιώνα. Επιστροφή στη Λεμεσό, για ξεκούραση και δείπνο στο ξενοδοχείο.

6η μέρα Αναχώρηση για τη Λάρνακα. Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του αρχαίου Κιτίου και μετά από μια περιδιάβαση στην πόλη θα φτάσουμε στα κατάλοιπα του αρχαίου Λιμανιού, ακολουθώντας τα χνάρια του αρχαίου λαού των Φοινίκων. Σύντομη αναφορά στα αρχαία λιμάνια της Κύπρου, το εμπόριο και τις σχέσεις των λαών της εποχής. Επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείο της Λάρνακας και στο Φρούριο της πόλης δίπλα στα ερείπια του αρχαίου λιμανιού. Επίσκεψη στην Εκκλησία του Αγίου Λαζάρου, ο οποίος μετά την Ανάστασή του κατέφυγε στην Κύπρο και χειροτονήθηκε Επίσκοπος Κιτίου. Περιδιάβαση στο παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων και διάλειμμα για καφέ. Επίσκεψη στο Μουσείο Πιερίδη και μετά ένα ωραίο γεύμα. Αναχωρώντας από τη Λάρνακα περνάμε από τον ιερό χώρο των Μουσουλμάνων, το τέμενος της Χαλά Σουλτάν, όπου υπάρχει ο τάφος της Ουμ Χαράμ, θείας του προφήτη Μωάμεθ. Μετά θα επισκεφθούμε την εντυπωσιακή Εκκλησία της Παναγίας Αγγελόκτιστης (11ος αι.). Επιστροφή στη Λεμεσό, για ξεκούραση και δείπνο στο ξενοδοχείο.

7η μέρα Ελεύθερη μέρα,για βόλτα και ψώνια. Όσοι επιθυμούν μια μικρή κρουαζιέρα γύρω από τη Λεμεσό προς τη Λάρνακα ή την Πάφο, με φαγητό και ποτό στο καϊκι.

8η μέρα μεταφορά στο αεροδρόμιο και αναχώρηση.

Η κάθε ομάδα μπορεί να αποφασίσει να επιμηκύνει ή να συντομεύσει το πρόγραμμα, αφού διαβάσει περισσότερα για το θέμα και δει τις σχετικές φωτογραφίες….