Αρχαία ελληνική, ρωμαϊκή, βυζαντινή και σύγχρονη Κύπρος στο βυθό και στη στεριά.


Διοργανώτρια: Ελένη Ματσουκάτοβα

Η Κύπρος προσφέρει τις καλύτερες συνθήκες για καταδύσεις όλο το χρόνο με άριστη ορατότητα, ζεστά νερά με θερμοκρασίες στην περιοχή από 18ο C έως 27ο C και ελάχιστα υποθαλάσσια ρεύματα. Με το πρόγραμμα αυτό, όσοι είναι δύτες, μπορούν να δουν πολλά αξιοθέατα γύρω από την Κύπρο. Καταδύσεις σε ερείπια από την αρχαία ελληνική, ρωμαϊκή, βυζαντινή και σύγχρονη Κύπρο, σε τείχη, σε σπήλαια ή σε βυθισμένα πλοία.

 

1η μέρα

Άφιξη και μεταφορά σε ξενοδοχείο της Πάφου.


2η μέρα:

Όλες οι καταδύσεις σ’ αυτό το πρόγραμμα γίνονται σε συνεργασία με το Καταδυτικό Κέντρο Cydive. Εκπρόσωποι του Κέντρου μεταφέρουν κάθε πρωί την ομάδα στις εγκαταστάσεις του. Εκεί γίνεται πρώτα προσανατολισμός και ακολούθως η ομάδα μεταφέρεται με σκάφος στην περιοχή της κατάδυσης.


Πρώτη κατάδυση στο σκάφος Vera K Wreck, το οποίο βρίσκεται βυθισμένο εικοσιπέντε λεπτά μακριά από το λιμάνι της Πάφου, σε βάθος 11 μέτρων. Πρόκειται για ένα Λιβανέζικο φορτηγό πλοίο το οποίο προσάραξε το 1972 και διαλύθηκε το 1974, διότι θεωρήθηκε επικίνδυνο για τη ναυσιπλοία. Είναι ακόμα σε τέσσερις βασικές ενότητες και η γέφυρα είναι σε αρκετά καλή κατάσταση. Κοντά στο ναυάγιο υπάρχει μια αψίδα και μια σειρά από στενές σήραγγες κατάλληλες για έμπειρους δύτες.
Μετά από ένα διάλειμμα, η δεύτερη κατάδυση στο WRECK LABOE, ένα σκάφος που ναυπηγήθηκε στα ναυπηγεία του Rendburg της Γερμανίας το 1940. Ήταν ένα κρουαζιερόπλοιο το οποίο μεταφέρθηκε στην Κύπρο το 2006 από μια ιδιωτική εταιρεία, ειδικά για καταδύσεις. Έχει μήκος 21.5 μέτρα και πλάτος 5 μέτρα. Βυθίστηκε τον Ιούνιο του 2014 στην περιοχή της Πάφου Μούλια, ως μέρος των τεχνητών υφάλων και θαλάσσιων πάρκων.Το μέγιστο βάθος σε αυτή την κατάδυση είναι 26m με εύκολη διείσδυση στο μηχανοστάσιο, στα σαλόνια και στη γέφυρα. Το βυθισμένο σκάφος προσελκύει διάφορα είδη της θαλάσσιας ζωής.
Αργά το απόγευμα επιστροφή στο ξενοδοχείο.


3η μέρα

Η τρίτη κατάδυση στην Κοιλάδα (THE VALLEY). Βρίσκεται μόλις 15 λεπτά από το λιμάνι της Πάφου. Η κορυφή της κοιλάδας βρίσκεται στα 16 μέτρα. Πλευρές του προσφέρουν άφθονους χώρους ιδανικούς για θαλάσσια ζωή και πολλές μικρές τρύπες, όπου φωλιάζουν χειλοί, καρδινάλιοι και αστακοί. Ένας τόπος πολύ δημοφιλής και για τους φωτογράφους.
Μετά από ένα διάλειμμα, γύρω στη μία και τριάντα μετά το μεσημέρι, θα γίνει η τέταρτη κατάδυση στη Manijin Isle. Πρόκειται για μια πολύ δημοφιλή κατάδυση. Η Manijin Isle είναι ένας βράχος αρκετά μικρός για να κάνουν οι δύτες γύρους σε μια πολυεπίπεδη κατάδυση. Υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά καθ” οδόν, όπως μια αψίδα, μια τρύπα και πολλά σπήλαια, ένα εκ των οποίων καλύπτεται θεαματικά με ροζ και μοβ claciferous φύκια.
Αργά το απόγευμα επιστροφή στο ξενοδοχείο


4η μέρα

Δύο καταδύσεις στο ναυάγιο Ζηνοβία (Zenobia). Έχει βαθμολογηθεί ως μια από τις δέκα καλύτερες καταδύσεις στον κόσμο και προσφέρει μια πραγματική απόλαυση στον έμπειρο δύτη. Το Ζηνοβία ήταν ένα σουηδικό οχηματαγωγό ro-ro 172 μέτρων που βυθίστηκε το 1980, με 108 νταλίκες άθικτες στο κατάστρωμα. Βρίσκεται σε βάθος 42 μέτρων και το υψηλότερο σημείο είναι στα 16 μέτρα. Η πρώτη κατάδυση θα γίνει στα 35 μέτρα και η δεύτερη στα 30 μέτρα. Το Ζηνοβία είναι ένα παγκοσμίως γνωστό ναυάγιο, στα κρυστάλλινα νερά της Κύπρου, μόλις 1400 μέτρα από τις ακτές της Λάρνακας. Αργά το απόγευμα επιστροφή στο ξενοδοχείο


5η μέρα
Ελεύθερη μέρα για μπάνιο στη θάλασσα, βόλτες και ψώνια ή μια από τις πιο κάτω ιδέες, για τις οποίες προσφέρει ενημέρωση η διοργανώτρια Ελένη Ματσουκάτοβα, στο τηλέφωνο 99298995.
Επίσκεψη σε αρχαιολογικούς χώρους της Πάφου, όπου βρίσκονται τα μοναδικά ψηφιδωτά των αρχαίων Κυπρίων.
Εκδρομή στα στον Ακάμα και τα λουτρά της Αφροδίτης
Επίσκεψη στο Μοναστήρι του Αγίου Νεοφύτου
Εκδρομή με γαϊδουράκια. Γαϊροδρομίες μέσα σε πανέμορφη φύση, πλούσιο δείπνο, γλέντι με κυπριακούς και ελληνικούς χορούς μέχρι αργά το βράδυ.
Ταβέρνα Σπηλιές στην Πέγεια. Κυπριακή βραδιά σε σπηλιές, με φαγητό, ποτό, μουσική και παραδοσιακούς κυπριακούς και ελληνικούς χορούς.
Επίσκεψη στο Ζωολογικό Κήπο. Μεγάλη ποικιλία ζώων και πτηνών, επίδειξη και ξενάγηση σε καθορισμένο χρόνο, διαθέτει και ωραίο εστιατόριο.
PAPHOS APHRODITE WATER PARK
Ημερήσια ή Βραδινή κρουαζιέρα, με φαγητό, ποτό και ζωντανή μουσική, ακροβατικά, και τη νύχτα πυροτεχνήματα,
AKAMAS JEEP SAFARI ή TROODOS JEEP SAFARI
Εποχιακό ψάρεμα tuna fishing (απ΄τον Ιούνιο ως τον Σεπτέμβρη)
Και πολλές άλλες ιδέες βέβαια υπάρχουν στην ιστοσελίδα http://www.visitpafos.org.cy/


6η μέρα

– Στον τόπο γέννησης της Αφροδίτης, την Πέτρα του Ρωμιού, μία από τις ομορφότερες ακτογραμμές της Κύπρου, όπου, σύμφωνα με τη μυθολογία, η Αφροδίτη αναδύθηκε από τα κύματα. Μετά στον Αρχαιολογικό Χώρο Κουρίου, όπου υπάρχει το αρχαίο Θέατρο. Εκεί, με θέα τη θάλασσα, για αιώνες ο κόσμος έβλεπε και βλέπει παραστάσεις.

8
Βόλτα στην παραλία και στη μαρίνα Λεμεσού και μπροστά από το Μεσαιωνικό Κάστρο της πόλης

Γεύμα κοντά στο Κάστρο ή στη μαρίνα. Περίπατος στην παραλία της Λεμεσού μέχρι το ζωολογικό κήπο.


7η μέρα

Όπως και η 5η μέρα, μια ελεύθερη μέρα για μπάνιο στη θάλασσα, βόλτες και ψώνια ή μια από τις ιδέες, για τις οποίες ενημερώνει η διοργανώτρια Ελένη Ματσουκάτοβα.


8η μέρα

Μεταφορά στο αεροδρόμιο για αναχώρηση